‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
vineri, 26 aprilie, 2024
14.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAn nefavorabil pentru zootehnie: Numărul de vaci a scăzut cu aproape 14% în 2019

An nefavorabil pentru zootehnie: Numărul de vaci a scăzut cu aproape 14% în 2019

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Afacerile în zootehnie au devenit tot mai rar întâlnite la noi în țară. Motivul ar fi, potrivit producătorilor, atât investițiile mari necesare pentru construcția sau renovarea fermelor, cât și mecanismele ineficiente de finanțare.

După ce în anul 2018, comparativ cu 2017, numărul vacilor s-a redus cu peste 8%, de la 122, 9 mii la 112,8 mii de capete, în 2019 a fost înregistrat un alt declin. Astfel, numărul vacilor s-a redus cu 15,6 mii de capete sau 13,8%.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în 2019 în cadrul întreprinderilor agricole numărul vacilor s-a redus cu circa 300 de capete (doar întreprinderile ce au la balanță animalele), pe când în cadrul gospodăriilor populației cu 15,3 mii.

Cele mai multe vaci sunt în zona de nord – 49 741, raionul Edineț (5 574 de vaci) și Drochia (5 526 de vaci) fiind lideri după numărul de capete în această zonă.

În zona de centru, potrivit datelor oficiale, sunt circa 28 960 de capete, numărul cel mai mare de vaci fiind înregistrat în raionul Orhei – 3 605 și Anenii Noi – 3 280.

În zona de sud a țării, numărul vacilor s-a redus la 14 716 de capete în 2019. Raionul Căușeni este lider pe această zonă, având 34%, adică 5098, din numărul total înregistrat în zona de sud.

‹ adv ›

Majoritatea fermierilor susțin, că afacerile în zootehnie nu sunt rentabile, iar fără o stimulare eficientă din partea statului, acestea ar putea, cu timpul, să dispară.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

1 Comentariu

  1. Buna ziua si va urez sa aveti parte de un Paste fericit alaturi de familie si de cei Dragi . Ma numesc Victor Chivu sunt din ROMANIA si am am avut pana mai acum cativa ani ca ROMAN cea mai mare ferma de vaci din tara si cea mai mare ferma de vaci Montbeliarde cat si de Holstein ,dar ??? atentie mai ales la ,, rasa , masa , casa ” la specialisti pe care ii aveti in ferma ,doctor veterinar , ing. zootehnist, tehnician veterinar care sa se proceapa la insamantare artificiala , la dimemsiunea exploatatiei si la pretul laptelui la un contract ferm cu procesatorul teferitor la pret. Aceste probleme vi le spune un fermier care atrecut prin ele,cate a intampinat tot felul de greutati si care pe deasupra a dispus si de mari resurse fonanciare avand 2700 ha de pamant in arenda si propietate si un efectiv de 1750 vaci. V-am scros aceste randuri in urma unui reportaj pe care l-am citit drspre un tanar care are un nr. de 30 vaci si spunea ca mulhe so preda 250 litri de lapte pe zi ceea ce esye dupa paterea mea f,f putin iar ca sa fii rentabil trebuoe sa ai pe cap de vaca mulsa pe zi 23-25 mim va spun acest lucru ca om care a trecut prin aceste probleme ,ca fermier so va Vicepresedinte al Federatieo Crescatorilor de Bovine din ROMNIA ( F.C.B.R ).Si ca un sfat unitiva in Asociatii , Copperative dau Grupuri de Producatori

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›