(video) Raportul Amnesty International pentru anul 2019: Instabilitate politică și îngrijorări privind subminarea justiției

Amnesty International Moldova a prezentat într-o conferință de presă online raportul anual pentru 2019, privind respectarea drepturilor omului în țara noastră. Potrivit raportului, anul 2019 s-a evidențiat prin instabilitate politică, perioadă în care au persistat îngrijorările privind independența magistraților.

Foto: Amnesty.md

Directorul organziației Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, a declarat că anul 2019 a fost pentru Republica Moldova un an foarte agitat din punct de vedere politic, care a avut un impact negativ asupra drepturilor omului.

„Pe tot parcursul anului 2019, Moldova a avut parte de trei Guverne diferite, fiecare cu agenda sa și niciunul dintre ele nu a putut să ducă agenda până la capăt. În toată acestă perioadă, cheltuielile pentru asistența socială a fost printre cele mai mici din regiune”, a declarat Veaceslav Tofan.

În raport, Amnesty International Moldova a trecut în revistă și îngrijorările „serioase” privind independența justiției din Republica Moldova. Potrivit vicepreședintelui Mihai Durneanu, a menționat că sistemul judecătoresc continuă să fie subminat politic și că sunt semne ale uzurpării puterii judecătorești. Durnescu a amintit cazul fostului prim-minitru Vlad Filat, care a fost eliberat înainte de termen din închisoare, eveniment pe larg criticat, despre care a spus că a generat dubii privind independența puterii judecătorești.

Raportul AI Moldova a reflectat și aspectul cazurilor de tortură și rele tratamente în Republica Moldova. Președinta organizației, Olesea Doronceanu, a declarat că în 2019, au persistat acuzațiile de tortură și alte rele tratamente în instituțiile penitenciare.

Un raport oficial cu date statistice privind acuzațiile de tortură și rele tratamente raportate sau investigate nu a fost întocmit de autorități, totuși, organizațiile non-guvernamentale și alți monitori, care lucrează în acest domeniu, au continuat să înregistreze o scădere constantă, de la an la an, a numărului de alegații. Acest lucru reflectă un anumit progres în investigarea cazurilor de tortură și alte rele tratamente din ultimii ani, în particular, după evenimentele din 7 aprilie 2009, când sute de oameni au fost arestați și maltratați de către forțele de poliție din Chișinău, iar un protestatar a decedat din cauza leziunilor.

Raportul a notat, de asemenea, că în anul 2019 cele mai multe acțiuni de protest desfășurate în mai multe regiuni din țară, cu diferite ocazii, au fost pașnice, iar participanții la marșul de solidaritate în susținerea persoanelor din grupul LGBTI, au fost protejați în mod eficient de poliție, comparativ cu anii precedenți.


Pub