S-au răzgândit să demisioneze în plină criză. 3 din cei 7 magistrați au cerut amânarea examinării la CSM, iar unul și-a retras cererea

Trei dintre cei 7 judecători care au depus cereri de demisie au solicitat amânarea examinării acestora de către Consiliul Superior al Magistraturii, iar un alt magistrat și-a retras cererea. Totodată, alți 3 magistrați, doi de la Curtea de Apel Chișinău și unul de la Judecătoria Edineț, și-au păstrat cererile.

Foto: bizlaw.md

Magistrații Lîsîi Ghenadie, Pahapol Anatol și Bulhac Ion de la Curtea de Apel Chișinău au cerut, pe data de 13 aprilie, CSM-ului amânarea examinării cererilor de demisie pe care le-au depus anterior. Totodată, judecătorul Arhip Valerie, din cadrul Judecătoriei Strășeni și-a retras cererea de demisie.

Totodată, Consiliul a acceptat cererile depuse de judecătorii de la CA Chișinău Iurie Melinteanu și Pleșca Ion, precum și de magistrata Iftodie Maria, din cadrul Judecătoriei Edineț, privind demisia onorabilă.

În context, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a menționat că pentru a înlătura anumite cheltuieli legate de plata indemnizațiilor pentur judecătorii care și-au dat demisia, „lucrurile vor fi reglementate suplimentar în cadrul Comisiei Situații Excepționale”.

Amintim că șapte judecători, dintre care 5 de la Curtea de Apel Chișinău, au depus la CMS cereri privind demisia din funcție. Anterior, la 25 martie, Guvernul a decis să mărească vârsta de pensionare și să lipsească judecătorii de unele privilegii, printre care și indemnizația unică.

În contextul stării de urgență, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi a adus în discuție corectitudinea alocării indemnizațiilor prevăzute de legislație celor șapte judecători, în momentul în care resursele financiare ale statului ar trebui direcționate spre sistemul de sănătate, care este suprasolicitat din cauza pandemiei de Covid-19.

Prin urmare, Nagacevschi a întrebat dacă este cazul „să fie luate decizii ce costă scump, acum când cheltuielile trebuiesc optimizate pentru a susține sistemul de sănătate” și dacă „este cazul să fie achitate judecătorilor ce depun cereri de demisie indemnizații de ordinul sutelor de mii de lei per persoană, mai ales în condițiile stării de urgență”.


Pub