(video) Directorul Amnesty International Moldova îl îndeamnă pe Igor Dodon să-i ceară lui Erdogan eliberarea profesorilor turci

Directorul executiv al organizației Amnesty International Moldova, Veaceslav Tofan, îl îndeamnă pe președintele Igor Dodon să-i solicite președintelui turc eliberarea profesorilor turci, întrucât Turcia intenționează să elibereze din închisori zeci de mii de persoane, din cauza pandemiei de Covid-19.

Foto: captură video/Unimedia

Veaceslav Tofan a amintit despre cazul celor șapte profesori turci expulzați din Republica Moldova la începutul lunii septembrie 2018, în cadrul conferinței de presă de astăzi, unde a fost prezentat raportul organizației AI Moldova, privind respectarea drepturilor omului.

În contextul în care Parlamentul turc a semnat o lege prin care aprobă eliberarea din închisori a zeci de mii de cetățeni din cauza pandemiei de Covid-19, Veaceslav Tofan i-a solicitat președintelui Igor Dodon să discute cu președintele turc în privința eliberării profesorilor turci.

„Acum e momentul ca președintele Dodon să ceară lui Erdogan eliberarea profesorilor noștri, pentru că ei nu au nicio vină. Am inițiat o petiție în acest sens și îndemn președintele și întreg personalul președinției să o semneze și să ceară lui Erdogan eliberarea din detenție a profesorilor noștri dar și a altor apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, avocați, politicieni de opoziție”, a declarat directorul Amnesty International Moldova.

El a punctat, că dacă șeful statului „nu a avut curaj să ceară acest lucru când a fost în Turcia, să aibă curaj cel puțin acum să semneze petiția și să ceara asta în mod public”.

Amintim că luni, 13 aprilie, Parlamentul Turciei a adoptat o lege prin care aprobă eliberarea a zeci de mii de deţinuţi, în încercarea de a debloca închisorile ameninţate de pandemia de Covid-19.

Mai multe organizații neguvernamentale pentru apărarea drepturilor omului, Human Rights Watch şi Amnesty International, au criticat textul care exclude eliberarea deţinuţilor condamnaţi în baza unor controversate legi antiteroriste, dar și a numeroşi jurnalişti, opozanţi politici şi avocaţi care se află în arest preventiv şi încă nu au fost judecaţi.


Pub