Între promisiuni și realitate: Explicația Ministerului Finanțelor privind sporurile salariale pentru cadrele medicale

Mărimea sporului la salariul de bază destinat cadrelor medicale implicate în lupta cu Covid-19 este stabilit de către instituția la care acestea activează și nu de către alte instituții de stat. Aceasta este explicația Ministerului Finanțelor, oferită pentru UNIMEDIA, după ce mai mulți lucrători medicali s-au plâns că nu au primit pentru luna martie, sporurile promise de către autorități, pentru riscul suportat în lupta cu Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit Ministerului Finanțelor, doar anumite categorii de lucrători medicali vor primi sporuri în valoare de un salariu de bază, în perioada luptei cu pandemia de Covid-19.

„Potrivit Dispoziției nr. 16 din 10 aprilie 2020, prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (3) din Legea nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar, pentru motivarea financiară a personalului implicat în supravegherea, controlul și tratamentul infecției COVID-19, pe perioada stării de urgență, se stabilește sporul lunar de compensare pentru munca prestată în condiții de risc sporit pentru sănătate în mărime de până la un salariu de bază pentru personalul Agenției Naționale de Sănătate Publică, personalul instituțiilor medicale, inclusiv personalului detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor, antrenat nemijlocit în acțiuni de prevenire, control și tratare a infecției COVID-19.

Mărimea exactă a sporului se stabilește de către conducătorul instituției, în funcție de aportul și profesionalismul angajatului în vederea prevenirii, controlului și tratării infecției COVID-19.

De asemenea, prin Dispoziția sus-menționată s-a stabilit, pe perioada de acțiune a stării de urgență, supliment în mărime de 50% la salariul de funcție pentru motivarea financiară a personalului din cadrul asistenței medicale urgente prespitalicești și de până la 50% la salariul de funcție pentru personalul din cadrul asistenței medicale primare, implicat nemijlocit în acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19, în limita resurselor financiare disponibile”, se arată în răspunsul oferit de Minsiterul Finanțelor la solicitarea UNIMEDIA.

Totodată, instituția statului mai spune că „în privința angajaților din instituțiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală, sporurile salariale pentru acordarea asistenței medicale pacienților cu COVID-19 în instituțiile medicale spitalicești au fost stabilite prin ordinul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Iar cheltuielile aferente implementării ordinului respectiv vor fi acoperite din contul mijloacelor fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală în modul stabilit de actele normative în vigoare”, se mai arată în răspunsul Ministerului.

Explicațiile au fost oferite, după ce pe rețelele de socializare mai mulți lucrători medicali s-au plâns pe sporurile derizorii oferite pentru luna martie și au cerut respectarea promisiunii de a primi încă un salariu de funcție, pentru riscurile asumate în tratarea pacienților cu Covid-19.

Amintim că numărul medicilor infectați crește alarmant de la o zi la alta, ajungând până acum la 510, din totalul de peste două mii de cazuri înregistrate.

Numărul celor decedați a ajuns astăzi la 51, iar al celor infectați a trecut peste 2000 de cazuri. Din totalul de persoane 235 ai fost tratate și externate.


Pub