(doc) Deficitul bugetar ar putea crește cu încă 1 mld. de lei: Ce prevede noul proiect promovat de Guvern, care vine în ajutor cetățenilor în contextul Situației de Urgență

Deficitul bugetar ar putea crește cu încă 1 miliard de lei, după adoptarea proiectului de lege, care vine în ajutorul cetățenilor, în contextul Stării de Urgență. Cel puțin asta prevede noua inițiativă promovată de către Ministerul Finanțelor spre adoptare.

Foto: UNIMEDIA

Proiectul în sine vine cu mai multe prevederi care, într-un fel sau altul, care vine să ajute cetățeanul simplu și agenții economici.

Instituirea unor măsuri de susținere a activității de întreprinzător

În proiect a fost inclus un mecanism care este conceput spre achitarea dobânzilor pentru antreprenorii, care iau credite în perioada 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020.

„Scopul programului constă în acordarea suportului întreprinderilor care contactează credite fără a restricționa destinația acestora (achitarea salariilor, mijloace circulante, investiții) prin compensarea sumei dobânzii lunare achitate sau care urmează a fi achitată pentru creditele contractate”, se arată în proiect.

Astfel, statul se angajează să achite dobânzile pentru credite, dacă rata maximă a dobânzilor nu depășește 8,76% în monedă națională și 4,40% în valută străină. De precizat că perioada de achitare a subvenției este 1 mai 2020 – 31 decembrie 2020.

Această prevedere va costa bugetul de stat 90 de milioane de lei.

Implementarea Programului de rambursare a TVA-ului destinat perioadei ulterioare

Ministerul Finanțelor scrie că Programul urmărește oferirea contribuabililor plătitori de TVA a dreptului de a solicita rambursarea TVA ceea ce va spori semnificativ lichiditatea întreprinderilor.

Astfel:

  1. Suma rambursării va constitui mărimea minimă dintre:
  2. suma TVA destinată perioadei ulterioare în ultima perioadă
  3. suma impozitelor salariale (impozit pe venit, CAS PAOAM) aferent lunii de gestiune;
  4. suma impozitelor salariale (impozit pe venit, CAS PAOAM) aferent lunii februarie 2020
  5. Suma cumulativă a rambursării pe perioada de achitare (1 mai 2020 – 31 decembrie 2020) nu va depăși suma TVA destinată perioadei ulterioare înregistrată în declarația TVA din luna decembrie 2019;
  6. Suma TVA restituită va diminua suma TVA destinată perioadei ulterioare.

De precizat că aceste facilități bugetare va costa statul 960 de milioane de lei.

Proiectul prevede modificare unor acte normative, care la fel vor reducere semnificat din bugetul statului.

  • Reducerea cotei TVA de la 20% la 15% pentru sectorul HORECA;
  • Deducerea donației în scopuri fiscale efectuate pentru combaterea COVID 19;
  • Neaplicarea taxării inverse pentru agenții economici în procedura de restructurare;
  • Susținerea producătorilor agricoli prin creșterea accesului la aplicarea facilității la achitarea contribuțiilor sociale (12% în loc de 18%);
  • Asigurarea condițiilor egale pentru producția de carte autohtonă care la moment este dezavantajată față de cea importată (scutirea de TVA a royalty pentru producția de carte);
  • Facilitarea accesului producătorilor autohtoni în magazinele duty-free, prin asigurarea acelorași condiții cu produsele importate;
  • Măsuri de consolidarea a veniturilor bugetare necesare finanțării cheltuielilor sociale (taxa aeroportuară, taxa de portabilitate, taxa pentru resursele naturale), etc.

    Proiect by UNIMEDIA on Scribd

Fundamentarea economico-financiară

Conform celor descrise de mai sus, adoptarea prezentului proiect comportă majorarea cheltuielilor bugetare cu 90 de milioane de lei și diminuează veniturile la buget cu 960 de milioane. Astfel, impactul asupra deficitului bugetar va fi de 1,05 miliarde de lei.

De precizat că acest proiect de lege va fi parcurs prin procedurele obișnuite și votat în Parlament, dar nu prin asumare de Guvern.

Anterior, același proiect de lege, cu excepția unor prevederi, a fost adoptat prin asumare de răspunde de Guvernul Chicu. Ulterior, Legea a fost anulată de Curtea Constituțională (CC) în urma unor sesizări din partea opoziției. CC a dat curs solicitărilor deputaților semnatari, care au invocat faptul că la angajarea răspunderii Guvernului asupra Legii nu au fost respectate procedurile constituționale.

Bugetul de stat pentru 2020, votat în lectură finală în decembrie 2019 preconiza un deficit bugetar de 7,4 miliarde de lei.


Pub