Aproape 17% dintre moldovenii angajați în câmpul muncii au rămas șomeri, din cauza pandemiei. Câți au primit un salariu micșorat

16,8% dintre moldovenii angajați în câmpul muncii au rămas șomeri în luna martie, potrivit unui sondaj realizat de CBX-AXA, la solicitarea IDIS Viitorul. Totodată, 1/3 dintre angajații care și-au păstrat jobul și continuă să meargă la serviciu, iar circa 20% muncesc de acasă.

Foto: UNIMEDIA

Potrivit rezultatelor sondajului, dintre moldovenii care trăiesc și muncesc în Republica Moldova, 48,7% au un loc de muncă sigur și stabil. Alte 16,8% dintre respondenți au spus că și-au pierdut locul de muncă în ultima lună, iar 8,4 la sută și-au exprimat îngrijorarea că ar putea rămâne fără serviciu în următoarele 3 luni.

Cei mai mulți dintre angajați au vârsta cuprinsă între 30 și 44 de ani.

Vârsta angajaților din RM / Sursa:http://viitorul.org/

Din cauza pandemiei, 46,7 la sută dintre angajați sunt nevoiți să stea acasă, în perioada stării de urgență. Alți 33,4 continuă să meargă la locul de muncă, iar 20% activează de acasă.

Întrebați dacă au avut suspendare de salariu pe parcursul lunii martie, 12% dinrte angajați au răspuns afirmativ, ceilalți declarând că salariul le-a fost plătit. Alți aproape 17 la sută dintre angajați au spus că au avut o reducere de salariu pentru luna precedentă.

De asemenea, o bună parte dintre respondeți s-au declarat optimiști cu privire la faptul că își vor menține locul de muncă în perioada următoare.

Cum estimează angajații din RM riscul de a pierde locul de muncă / Sursa:http://viitorul.org/

Mai puțin de jumătate dintre moldovenii intervievați (41,9%), au spus că nu sunt angajați în câmpul muncii.

Sondajul a fost efectuat de CBS – Axa, la comanda IDIS Viitorul, în perioada 31 martie - 12 aprilie. Chestionarul a fost realizat la telefon, pe un eșantion de 1.104 respondenţi și are o marjă de eroare de +/-3%.


Pub