Linkuri accesibilitate

Moldovenii speră că „totul va fi bine” și criza nu-i va afecta atât de mult


Un proaspăt sondaj de opinie sugerează că cetăţenii R. Moldova apreciază deocamdată optimist impactul economic al pandemiei. Fiecare al doilea respondent se declară sigur că nu îşi va pierde locul de muncă. La fel, jumătate dintre cei chestionaţi nu cred că veniturilor lor ar putea să scadă în următoarea perioadă. Datele sondajului realizat de CBS-Axa, la comanda Institutului Viitorul, mai arată că majoritatea moldovenilor care revin în ţară în această perioadă sunt cei care nu au avut un loc de muncă stabil în străinătate.

Moldovenii cred că „totul va fi bine” și criza nu-i va afecta atât de mult
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:26 0:00
Link direct



Revenirea cetățenilor Moldovei din străinătate în perioada epidemiei a devenit unul dintre cele mai controversate și mai discutate subiecte în societate, mai ales după ce unii politicieni, în special președintele Igor Dodon, au reproșat, aluziv sau pe față, diasporei că i se face dor de casă doar în momente dificile. Datele sondajului realizat de CBS-Axa la comanda Institutului Viitorul sugerează însă o altă situaţie. Revin în ţară nu atât reprezentaţi ai diasporei muncitoare sau aşa numiţii gastarbeiteri, ci mai curând moldovenii care muncesc sezonier sau nu s-au aflat în scop de muncă peste hotare. Datele sondajului arată că doar 17% au revenit în ţară pe motiv că şi-au pierdut locul de muncă în străinătate. 65% dintre cei chestionaţi la telefon spun că au membri de familie sau rude apropiate în străinătate, iar 85% dintre cei plecaţi nu intenţionează să revină în ţară în următoarele trei luni.

Prognozele Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie sunt totuşi mai sumbre decât percepţiile cetăţenilor. Coordonatorul de programe la Oficiul din Moldova al Organizaţiei, Ghenadie Crețu, declara recent că după prima fază acută a COVID 19, în luna iunie sau iulie, mii de moldoveni vor reveni în ţară fără job-uri, iar diminuarea remitenţelor ar împinge multe segmente sociale sub pragul sărăciei.

Datele sondajului sugerează însă că cetăţenii nu se arată prea îngrijoraţi deocamdată de o eventuală reducere a veniturilor lor. Aproape fiecare al doilea respondent crede că veniturile familiei vor rămâne la fel în următoarele luni sau chiar ar putea creşte. Cercetarea mai sugerează că cei mai mulţi dintre respondenţi spun că nu au economii, adică bani puşi deoparte pentru zile negre.

Oamenii, în cea mai mare parte, consideră că situaţia lor este stabilă...

Doi din 10 spun că în perioada de carantină muncesc la domiciliu, o treime merg la locul de muncă, iar aproape jumătate deşi sunt încadraţi în câmpul muncii afirmă că la moment nu lucrează. E o cotă mare, chiar dacă admitem că o bună parte din cei care nu muncesc sunt bugetari, spune expertul Veaceslav Ioniţă, de la Institutul Viitorul. Majoritatea sunt convinşi că criza nu le va lăsa fără locul de muncă. Iar cei care se îngrijorează că vor rămâne fără lucru sunt în special muncitorii necalificaţi, spune Veaceslav Ioniţă:

„Concluzia pe care vreau să o fac este următoarea: oamenii, în cea mai mare parte, la această primă etapă a epidemiei şi izolării, consideră că situaţia lor este una stabilă. Sunt siguri de locul de muncă şi de faptul că nu îl vor pierde. Legat de venituri, iarăşi, avem cam jumătate din populaţie care spune că veniturile lor nu s-au schimbat şi nu cred că se vor schimba în viitorul apropiat şi, legat de economii, avem o populaţie majoritară care trăieşte doar cu ziua de azi.”

Veaceslav Ioniţă nu exclude că în următoarele săptămâni, până la reluarea activităţilor economice, percepţiile cetăţenilor se vor schimba.


Majoritatea respondenţilor afirmă că, în general, respectă îndemnul autorităţilor de a sta acasă pentru a preveni răspândirea virusului. 86% aprobă interzicerea slujbelor bisericeşti cu prezenţa enoriaşilor. Marea majoritate cred că medicii sunt cei care se descurcă cel mai bine în această perioadă de criză. Lucrătorii medicali sunt urmaţi de Ministerul Sănătăţii, Primăria din comunitate şi Comisia pentru Situaţii Excepţionale.

Deşi s-a centrat pe aspecte economice legate de migrație, veniturile populaţiei şi piaţa muncii, sondajul nu a ocolit tradiţionala măsurare a percepţiilor electorale. Iar cifra care dă de gândit, spune sociologul Vasile Cantarji de la CBS-Axa, e cea a indecişilor - ponderea lor depășește cu mult cea tradițională, ajungând peste cota de 50%.

Previous Next

XS
SM
MD
LG