Avocatul Poporului cere Comisiei pentru Situații Excepționale să renunțe la termenul majorat pentru oferirea răspunsurilor la solicitările de informație

Anticoruptie.md
16/04/2020

Instituția de ombudsman i-a cerut printru-un demers premierului Ion Chicu, ca în calitate de președinte al Comisiei pentru Situații Excepționale, să excludă pevederile privind triplarea termenului pentru oferirea răspunsurilor la solicitările de informație de interes public.

Avocatul Poporului și-a argumentat demersul prin faptul că prevederile articolului 34 din Constituția Republicii Moldova stipulează dreptul persoanei de a avea acces la orice informație de interes public. Ombudsmanul a mai făcut referință și la o decizie a Curții Constituționale privind interpretarea articolului 34 alin.(3) din Constituție, în care se arată că dreptul la informație este o precondiție pentru exercitarea altor drepturi.

Un alt argument adus premierului Chicu de către Avocatul Poporului este și recomandarea experților ONU în domeniul libertății de opinie și exprimare să promoveze și să protejeze accesul și fluxul liber de informații în timpul perioadei de pandemie. Experții internaționali solicită tuturor guvernelor să își pună în aplicare legile privind libertatea informațiilor, pentru a se asigura că toate persoanele, în special jurnaliștii, au acces la informație.

Avocatul Poporului a mai făcut trimitere la ghidul elaborat de Consiliul Europei pentru guvernele din toată Europa cu privire la respectarea drepturilor omului, a democrației şi a statului de drept în timpul crizei COVID-19, în care se menționează că libertatea de exprimare, inclusiv fluxul liber și la timp de informații, este un factor esențial pentru capacitatea mass-mediei de a raporta problemele legate de pandemie.

În demersul adresat premierului Chicu se face trimitere și la faptul că experții CoE subliniază că jurnaliștii, instituțiile mass-media, în special cele publice, au un rol esențial și o responsabilitate specială pentru furnizarea de informații în timp util, corecte și fiabile, dar și pentru prevenirea panicii și încurajarea cooperării oamenilor. „Orice restricție privind accesul la informațiile oficiale trebuie să fie excepționale și proporționale cu scopul protejării sănătății publice”, se arată în demersul Avocatului Poporului.

Amintim că la 18 martie, Comisia pentru Situații Excepționale, condusă de premierul Chicu, a triplat termenul de soluționare a cererilor de acces la informația de interes public pe perioada stării de urgență. Asta înseamnă că jurnaliștii, dar și cetățenii, vor putea spera la un răspuns din partea autorităților publice la o solicitare de informație abia peste două luni. Mai mulți experți, dar și jurnaliști, au calificat decizia autorităților drept o încercare de a limita transparența în utilizarea banilor publici. 

Legea privid accesul la informație prevede termenul de până la 15 zile lucrătoare în care autoritățile publice trebuie să răspundă solicitărilor de informație. Termenul de  până la 45 de zile lucrătoare stabilit de CSE înseană, la modul practic, în jur de 63 de zile calendaristice.

Anticoruptie.md
16/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii