‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
joi, 28 martie, 2024
19.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleApicultori din țară testează cât de eficienți sunt stupii din poliuretan pentru albine

Apicultori din țară testează cât de eficienți sunt stupii din poliuretan pentru albine

‹ adv ›
‹ adv ›

Dorind să își protejeze mai bine familiile de albine de intemperii, tot mai mulți apicultori sunt în căutarea materialelor noi pentru producerea stupilor. Astfel, unii apicultori din țară au ajuns să testeze cât de pretabile pentru albine sunt stupii din poliuretan.

Potrivit lui Andrei Bivol, apicultor din raionul Ialoveni, astfel de stupi păstrează mai bine căldura, dar și sunt mult mai ușor de transportat în perioada stupăritului pastoral.

„Am cumpărat 10 stupi din poliuretan pentru a-i testa. Sunt mai compacți și toți sunt produși după un standard, adică identici. Avem circa 500 de familii de albine și ne place să testăm ceva nou. Nu știu cât de rezistenți sunt, dar timpul le va arăta pe toate. Am verificat deja dacă nu apare vreun miros ce n-ar fi pe placul albinelor, acest test l-au trecut. Vom încerca să-i încălzim puțin pentru a vedea dacă la temperatura de circa 36 grade Celsius nu emană miros. Dacă se vor dovedi a fi eficienți, vom cumpăra mai mulți”, ne-a explicat Andrei Bivol, apicultor.

Stupii din poliuretan sunt produși în raionul Căușeni. Potrivit producătorului Adrian Grițcan, mai întâi i-a testat în propria prisacă dacă sunt potriviți sau nu, iar apoi a început să producă pentru comercializare.

„Schimbările climatice ne fac să identificăm alte soluții decât cele deja existente. Nu știu dacă la noi mai produce cineva, probabil sunt unicul, însă apicultorii de peste hotare utilizează astfel de stupi destul de des. Temperaturile reduse înregistrate în lunile martie sau aprilie, contribuie la stagnarea dezvoltării familiilor de albine. De aceea, am decis să testăm ceva deosebit pentru noi. Acești stupi sunt izolați termic și asigură o microclimă bună, nu încetinesc dezvoltarea și sunt ușor de transportat. I-am testat mai întâi în prisaca proprie, iar apoi am încercat să producem și pentru alți apicultori. Am schimbat utilajul și importăm materialele necesare din Polonia și Germania pentru a obține un produs finit de calitate” ne-a spus apicultorul Adrian Grițcan din Căușeni.

Dacă ești apicultor și iubești să testezi ceva nou sau să afli despre inovațiile pe care le implementează apicultorii din țară, te invităm în grupul nostru pe Viber Apicultura – comunitate formată din peste 1250 de membri.

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Comentarii