‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 23 aprilie, 2024
4.4 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleSparanghel produs în Moldova - afacerea lui Anatol și Ana Petică

Sparanghel produs în Moldova – afacerea lui Anatol și Ana Petică

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

După ani buni petrecuți peste hotare, Ana și Anatol Petică au decis să se întoarcă în țară. Își doreau mult să lanseze o afacere, astfel, au decis să cultive sparanghel.

Au importat material săditor din Olanda și, per total, au plantat circa un hectar. Sparanghelul este deja gata pentru a fi recoltat, iar cei mai norocoși deja au reușit și să-l guste.

„Ideea aparține soțului. Am lucrat în agricultură și cunoaștem particularitățile de producere a acestei specii. Chiar dacă persoane ce doresc să-l cumpere sunt multe, spre regret, nu putem stabili un parteneriat cu rețelele de supermarketuri din țară. Ne costă prea scump să livrăm atât de des la Chișinău. Am propus produsul unor magazine, sperăm să identificăm pe cineva”, ne-a spus Ana Petică.

Plantația este amplasată la o sută kilometri de capitală, astfel livrările ajung a fi anevoioase.

„Dorim mult să găsim un partener de încredere, un magazin mai mic, cu care să putem stabili cum să realizăm livrările. La anul plantele deja vor intra în perioada de rodire deplină și vom avea cantități mai mari. Spre regret, nu putem livra la domiciliu, ne costă foarte mult. Planificăm să aducem sparanghel la Chișinău peste o săptămână, iar producătorii ne pot găsi pe data de 25 aprilie la Gara de Sud. Avem toate actele în regulă, iar produsul este crescut cu multă dragoste. Îngrijirea este realizată manual, nu utilizăm erbicide sau ceva dăunător”, susține Anatol.

Sparanghelul trebuie recoltat zilnic, însă vremea mai rece din această perioadă stagnează puțin dezvoltarea.

„Ziua temperatura este bună, însă noaptea este destul de frig. De aceea, sparanghelul nu se dezvoltă așa cum în țările unde este cultivat, ci puțin mai greu. Dacă am putea livra circa 40-50 kg, ar fi o cantitate suficientă pentru a ne acoperi cheltuielile. În rest, sperăm să reușim și să extindem plantația, pentru că chiar dorim să dezvoltăm ceva frumos acasă”.

În Republica Moldova sparanghelul este cultivat de circa 3 ani, însă plantații mari nu sunt înregistrate. Cu toate acestea, mulți consumatori autohtoni apreciază leguma.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›