LIVE TEXT / 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Cinci persoane au decedat

Ora 19:01

5 decese într-o zi

Încă două persoane infectate cu COVID-19 au decedat. Acestea sunt: un bărbat de 62 de ani din r. Glodeni, internat la SR Glodeni la 13 aprilie, precum și o femeie în vârstă de 66 ani din r. Orhei, internată la SR Orhei. Ea mai suferea de cardiopatie mixtă și diabet zaharat. Astfel, în total, în Republica Moldova au fost înregistrate 46 de decese.

Ora 17:26

Noi curse charter

Au fost stabilite cursele charter de repatriere a moldovenilor pentru perioada 20 aprilie – 3 mai. Pentru perioada 20 – 26 aprilie: Londra – Chișinău, Paris – Chișinău, Nisa – Chișinău, Milano – Chișinău, Moscova – Chișinău, Barcelona – Chișinău. Iar pentru perioada 27 aprilie – 3 mai: Londra – Chișinău, Paris – Chișinău, Roma – Chișinău, Milano – Chișinău, Moscova – Chișinău, Istanbul – Chișinău, Dublin – Chișinău. De bilete pentru cursele menționate vor beneficia cetățenii Republicii Moldova care s-au înscris în listele de așteptare ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare prin completarea chestionarelor. Cetățenii selectați vor fi contactați personal pentru a primi detalii privind modalitatea de achiziționare a biletelor de călătorie.

Ora 17:03

115 cazuri noi de infectare

Au fost înregistrate 115 cazuri noi de infectare cu COVID-19 din cele 594 de probe procesate astăzi. Un caz de infectare este de import, iar celelalte 114 sunt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri confirmate sunt în mun. Chișinău – 21, în raioanele Edineț – 12, Soroca – 9, Glodeni – 8, iar în mun. Bălți și raionul Ștefan Vodă sunt câte 7 cazuri confirmate. Din numărul total de cazuri din această zi, 29 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 8, medici – 9, felceri – 2, personal auxiliar – 10. Pâna la ziua de azi, au fost confirmate 510 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate.

În raioanele din partea stângă a Nistrului au fost confirmate 22 cazuri de infecție cu COVID-19.

Cele 135 de persoane diagnosticate prin telefon vor fi testate în lavborator, pentru a vedea cum funcționează diagnosticarea prin telefon.

Premierul Ion Chicu a îndemnat oamenii să respecte restricțiile impuse chiar și în timpul sărbătorilor de Paști. „Serviicile divine sunt interzise, iar cozonacii nu pot fi sfințiți la biserică. Nu este loc de interpretare. Trebuie să stăm acasă”, a subliniat el.

Ora 16:02

Un nou deces

A mai decedat o persoană infectată cu COVID-19. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 71 ani, din r. Criuleni, internat în stare gravă la IMSP Institutul de Medicină Urgentă la 2 aprilie. Acesta suferea și de hipertensiune arterială, cardiopatie hipertensivă, boala cronică renală, diabet zaharat subcompensat. Până în acest moment, Ministerul Sănătății anunță 44 de decese.

Ora 15:34

Examene de absolvire anulate

Testarea națională în învățământul primar și examenele de absolvire a gimnaziului vor fi anulate în acest an. Un proiect de decizie va fi propus Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Decizia a fost luată în contextul situației epidemiologice din țară, a anunțat ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov într-un briefing pentru presă.

Ora 15:12

Piețe deschise în Bălți

Locuitorii mun. Bălți vor putea cumpăra produse agricole la piața Binna Balan; str. Libertății 2; str. Feroviarilor 18; str. Kievului 126 A și str. Calea Ieșilor 138. Dispoziția prevede că distanța dintre containere ar trebui să fie de 3 metri, iar între cumpărători – distanța socială de 1,5 metri. Furnizorii trebuie să respecte măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu coronavirus și să poarte măști și mănuși. La tejghea trebuie să fie plasat dezinfectantul pe bază de alcool.

Ora 14:45

Cozonaci la vâzare

În perioada 15-18 aprilie, între orele 07:00 – 16:00, în Chișinău vor fi organizate unele puncte unde se vor vinde cozonaci. Toate mesele cu produse vor fi amenajate la o distanță de 3 m una de cealaltă. Adresele unde vei putea cumpăra pască sau cozonac sunt:

Sectorul Botanica: bd. Dacia, 44; str. Sarmizegetusa, 30; str. Independenței, 24;

Sectorul Buiucani: Calea Ieșilor, 2;

Sectorul Centru: str. Ialoveni, 94; str. Grenoble, 165/4; Ismail 90 (în parcare); str. N. Testemițanu, 13 (parcare); șos. Hâncești, 86 (parcare);

Sectorul Ciocana: str. Alecu Russo, 61/1 – 63/1, bd. Mircea cel Bătrân, 8 și 23/intersecție cu str. Ig. Vieru;

Sectorul Râșcani: str. Miron Costin, 13/1; str. Andrei Doga, 33, str. Bogdan Voievod – str. Kiev.

Ora 13:34

+ 2 decese

Două persoane infectate cu COVID-19 au decedat. Este vorba despre un bărbat de 65 ani, din or. Tiraspol și o femeie de 86 ani, din mun. Bălți, internată la data de 10 aprilie, în stare extrem de gravă. Ambele persoane mai sufereau și de alte boli cronice. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 43 de decese.

Ora 13:21

Restricții de Paști

Liturghia pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești. Credincioşii sunt îndemnați să se roage acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. În ziua de Paști, oamenii din sate vor putea scoate la poartă merindele pe care vor să le sfințească, iar preoții vor trece și le vor sfinți. Însă, acest lucru este interzis în orașe, unde sunt mai mulți oameni și crește riscul de infectare. De aceea, Mitropolia va sfinți întreprinderile unde se produc cozonacii. „Îndemn oamenii să sărbătorească Paștele acolo unde i-a prins, adică nu este cazul să se deplaseze în alte localități, nu este cazul să meargă la părinți, nu este cazul să facă, în acest an, schimb de produse”, a menționat Pavel Voicu, ministrul Afacerilor Interne.

Ora 12:59

2417 persoane au traversat frontiera de stat în ultimele 24 de ore, dintre care 1346 s-au obligat să achite polița de asigurare medicală în următoarele trei zile. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Regatul Țărilor de Jos, SUA și Emiratele Arabe Unite fiind înregistrați 143 de pasageri moldoveni. Nicio persoană nu a prezentat simptome ale virusului de tip COVID-19.

Ora 12:40

5 localități în carantină

Peste 9000 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne sunt antrenați zilnic pentru prevenirea răspândirii virusului. 1132 de procese contravenționale au fost pornite pe numele persoanelor care nu au respectat regimul de autoizolare. În cinci localități din țară este stabilit regimul de carantină: Soroca, Ștefan Vodă, Talmaza, Glodeni și Caracasani. Potrivit ministrului Afacerilor Interne, cea mai complicată situație este în orașul Soroca, unde mai mulți oameni nu au vrut să se conformeze restricțiilor, astfel, 54 de procese contravenționale au fost deja întocmite. 54 de angajați MAI sunt infectați cu COVID-19.

Ora 12:02

Moldovenii repatriați

Peste 8000 de moldoveni din diferite țări au fost repatriați acasă prin intermediul celor 29 de curse aeriene și 65 de curse terestre, anunță Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. De la anunțarea stării de urgență, frontiera de stat a fost traversată de pe peste jumătate de milion de persoane.

Ora 11:10

485 de angajați medicali infectați

În total, au fost confirmate 485 de cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici – 123, asistenţi medicali -178, felceri – 30, paramedici – 1, farmacişti – 9, personal auxiliar – 144 persoane. Cei mai mulți angajați medicali infectați sunt din cadrul spitalelor raionale și asistența medicală urgentă din Soroca- 112, Ștefan-Vodă- 54, Fălești-32.

Ora 10:30

Valul de infectare va scădea

Valul de infectare cu COVID-19 se va liniști pentru o perioadă, însă, oamenii trebuie să fie pregătiți că în anii următori va crește numărul infecțiilor și a virușilor. De această părere este Tiberiu Holban, doctor habilitat în științe medicale și profesor universitar și șeful catedrei de boli infecţioase, tropicale şi parazitologie medicală.

Ora 10:11

183 de pacienți sunt în stare gravă

183 de persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă de sănătate. 171 de persoane au fost tratate. În cadrul Centrului COVID-19 sunt internate 44 de persoane suspecte la infecție.

Până în acest moment, au fost procesate 8149 de teste de laborator pentru stabilirea COVID-19. La Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au fost internate 207 persoane, dintre care 100 deja s-au tratat, iar o persoană a decedat. Tot personalul medical din cadrul spitalului este implicat în tratamentul persoanelor infectate cu noul coronavirus.  Aceștia se conduc după ghidurile internaționale și naționale, protocoale și recomandările OMS. Medicii sunt permanent în legătură cu colegii din alte țări, inclusiv România, participând la video conferințe regulat.

În Republica Moldova sunt înregistrate 1799 de cazuri de infectare cu COVID-19, confirmate de laborator și la alte 135 de persoane li s-a stabilit diagnoza prin telefon de către medicii de familie. Aceștia se tratează la domiciliu. De asemenea, autoritățile au anunțat că în acest sfârșit de săptămână vor fi aduse din China 53 de tone de produse necesare pentru lupta cu COVID-19. Dacă până la 26 aprilie numărul cazurilor de infectați nu va depăși cifra de 3000, autoritățile susțin că vor fi reluate majoritatea activităților economice.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.