12:40:47 16.04.2024
Stiri

VIDEO // INSTRUCȚIUNI de la MAI: Cum trebuie să sărbătoriți Paștele și să sfințiți cozonacii în acest an? Procedura INTERZISĂ la Chișinău

Social 15.04.2020 13:17 Vizualizări1329 Autor: Ziarul National
VIDEO // INSTRUCȚIUNI de la MAI: Cum trebuie să sărbătoriți Paștele și să sfințiți cozonacii în acest an? Procedura INTERZISĂ la Chișinău


În sâmbăta Paștelui din acest an, Focul Haric va fi luat direct de la Aeroportul Internațional Chișinău de către episcopii din R. Moldova, aceștia îl vor duce în teritoriu însoțiți de polițiști, pentru a putea fi împărțit la preoți.

Totodată, preoții vor ține slujbele religioase fără enoriași, iar cozonacii vor putea fi sfințiți doar în localitățile mici, unde localnicii vor sta la poartă și vor aștepta să treacă preotul pe la ei.

În Chișinău, dar și în alte orașe mai mari, această procedură este interzisă, fiindcă „suntem mulți și pericolul de contaminare cu COVID-19 este mare”, a declarat astăzi ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, într-o conferință de presă.

„A fost luată decizia că episcopii din R. Moldova vor merge la Aeroport, însoțiți de echipajele Inspectoratului Național de Patrulare, pentru a prelua acest Foc Haric și a merge în episcopii. De acolo, preoții vor prelua Focul Haric și vor merge la biserici, ca să avem focul în fiecare biserică. Focul va putea fi transmis în localitate respectând recomandarea privind grupuri nu mai mari de trei persoane”, a explicat ministrul Voicu.

Potrivit oficialului de la Interne, în acest an, slujbele de Paște vor avea loc fără enoriași, iar merindele nu vor fi sfințite în biserici sau curțile locașurilor sfinte.

În localitățile mai mici, oamenii vor scoate cozonacii, ouăle roșii și pasca la porți, iar preoții vor merge să le sfințească.

În capitală și alte orașe mari, acest lucru a fost interzis, pentru că ar presupune o concentrare a numărului de persoane în lifturi, transport etc., iar riscul de infectare cu noul coronavirus va fi sporit. La Chișinău, de exemplu, Mitropolitul Vladimir va merge la fabricile care coc în această perioadă cozonaci și îi va sfinți acolo.

Ministrul de Interne a atenționat populația să nu meargă în perioada sărbătorilor pascale în ospeție și nici să nu facă schimb de produse alimentare, pentru a evita răspândirea pandemiei.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md