Peste 100 de pacienți, supuși triajului la Centrul Covid-19 de la Moldexpo: 22 au fost testați pozitiv

Peste 100 de pacienți cu suspecție la noul tip de coronavirus au fost supuși triajului în cadrul Centrului Covid-19 de la Moldexpo. Dintre aceștia, 22 au obținut rezultat pozitiv în urma testelor de laborator, iar patru au fost trasferați la instituțiile medicale din capitală, fiind în stare gravă.

„În total au fost supuși triajului 113 pacienți. Până astăzi dimineață au fost prelevate 82 de probe, dintre care 26,8% au avut rezultate pozitive, ceea ce semnifică 22 de pacienți. Celelalte probe au avut rezultate negative”, a anunțat vicedirectorul Centrului de triaj de la Moldexpo, Alexandru Cornogolub.

Totodată, doar în ultimele 24 de ore, 44 de pacienți au fost aduși la centrul de triaj. „Centrul a inițiat și triajul persoanelor din raioane precum Ștefan Vodă, Nisporeni etc. Am avut 4 pacienți în stare extrem de gravă, diagnosticați cu Covid-19, și care au fost transferați la Sptalul Clinic Republican, la Institutul de Medicină Urgentă și la Spitalul municipal nr 1”, a precizat Alexandru Cornogolub.

Vicedirectorul Centrului de triaj a ținut să menționeze că instituția are parte de specialiști cu o performanță în medicină net superioară și a mulțumit și tuturor lucrătorilor medicali implicați în activitatea Centrului, dar și altor subdiviziuni ale sistemului medical, pentru conlucrare.

„Ceea ce se relatează în mass media, în rețelele de socializare nu prea este frumos, sistemul medical este un eco sistem fragil, de care trebuie să avem grijă toți și din păcate nu este chiar așa”, a conchis Alexandru Cornogolub.

Amintim că la 1 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat instituirea IMSP Centrul Covid–19 Chișinău, pentru asigurarea asistenţei medicale pacienților cu statut de suspect/probabil/confirmat la infecția cu noul tip de coronavirus.

Instituția a fost deschisă la 10 aprilie. Pacienții ajunși la centrul de triere sunt testați, iar după primirea rezultatului, în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă, sunt transferați în spitalele strategice.

În cadrul centrului activează circa 130 de medici din toată țara, care pot consulta în jur de 300 de pacienţi cu suspecţie la Covid-19.


Pub