Precizările lui Igor Dodon despre discuția cu șeful CC: Dialogul interinstituțional al Președintelui se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor

Discuția telefonică dintre președintele țării și șeful Curții Constituționale a avut loc după adoptarea de către magistrați a deciziei de suspendare a legii anti-criză, adoptată prin asumare de către Guvern. Precizarea vine de la instituția prezidențială, după ce opoziția l-a acuzat pe șeful statului „de ingerință”, atunci când a anunțat că a discutat la telefon cu Vladimir Țurcan despre situația creată.

Foto: UNIMEDIA

„Scopul discuției l-a constituit informarea Președintelui țării din prima sursă despre esența și consecințele juridice ale deciziei adoptate, în special pe dimensiunea perspectivei asigurării sociale a sute de mii de concetățeni aflați în dificultate.

Dialogul purtat cu președintele Înaltei Curți nu a vizat în niciun fel secretul deliberării. Or, legea prevede expres că decizia de suspendare a actului contestat se adoptă cu votul majorității simple. Deci, în lipsa acestor voturi era imposibilă adoptarea deciziei în cauză.

Președintele Republicii Moldova a enunțat public concluzia acestei discuții, cu scopul oferirii clarității și speranței acelor categorii sociale, mediului de afaceri, precum și tuturor cetățenilor care așteaptă soluțiile oferite de legea suspendată”, se arată într-un comunicat oficial al Președinției.

Totodată, instituția prezidențială precizează că „dialogul interinstituțional al Președintelui Republicii Moldova se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor”.

„Depășirea consecințelor epidemiei și realizarea măsurilor de asigurare socială trebuie să consolideze toți actorii politici pe care îi încurajăm să renunțe la obiectivele cinice prin care dezavantajează cetățenii”, se mai arată în comunicat.

Curtea Constituțională a suspendat, săptămâna trecută, legea cu măsuri anti-criză pe care și-a asumat răspunderea Guvernul Chicu, în urma mai multor sesizări pe unele prevederi ale acesteia depuse de către opoziția parlamentară. Ulterior, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că a discutat la telefon cu președintele Curții Constituționale, dar și cu premierul Ion Chicu, despre situația creată.

Într-o altă ședință, din 13 aprilie, Curtea Constituțională a declarat îăntreaga lege drept anticonstituțională, fiind vorba despre o eroare de procedură privind modul de prezentare a proiectului în cadrul Parlamentului. Președintele CC s-a abținut de la examinarea in fond a cauzei.


Pub