Covid-19 a afectat mai multe femei din Moldova, decât bărbați. Explicația unui sociolog

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătății, până astăzi, au fost confirmați pozitiv la infecția cu noul coronavirus 706 bărbați și 1.006 femei - ceea ce înseamnă aproximativ 59% din numărul de infectați. Decalajul mare dintre femei și bărbați s-ar datora numărului enorm de cadre medicale din prima linie, care sunt preponderent femei, infectate cu Covid-19, susține sociologul Vasile Cantarji.

Foto: UNIMEDIA

Acest decalaj se datorează faptului că o mare parte din numărul total de infectați sunt lucrători medicali - asistenți medicali, felceri, infirmieri, care preponderent sunt femei, a declarat pentru UNIMEDIA Vasile Cantarji, directorul de proiect la Centrul de Investigații Sociologice și Marketing „CBS-AXA”.

Totodată, Cantarji a observat că printre cei bolnavi, „ponderea persoanelor vârstnice este mai mică, iar dacă acest lucru va continua, vom avea o rată mai mică a mortalității”.

Sociologul consideră că Republica Moldova a ajuns la vârful epidemiei. „Numărul de infectați raportați zilnic nu a depășit numărul maxim atestat acum 10 zile”, însă sărbătorile de Paști ar putea schimba radical situația.

„Infecția fiind deja concentrată în orașe (cum e și normal), o vom duce cu mare drag spre sate. Căci pentru nimeni dintre noi, o lună în urmă, și pentru mulți dintre noi, nici azi nu este de imaginat că de Paști sau Blajini să nu mergem la țară. Ce înseamnă aceasta „matematic” cel mai bine o pot înțelege chișinăuienii de generații, care au văzut cum orașul în zilele de Paști se transformă într-un fel de Pripiat. Al doilea tragic factor e că vom duce infecția... părinților și buneilor. Din nefericire Poceaev în comparație va fi de nivelul marjei de eroare”, a explicat Vasile Cantarji.

El a mai adăugat că dacă ar fi să decidă el, ar institui carantină la nivel național de sărbători: „Ca pe viitor să rămână cât mai mulți la care să putem merge de Paști”.

Diferența este valabilă și pentru numărul de decese. Potrivit informației furnizate de purtătoarea de cuvânt a Agenției Naționale de Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitoru, din totalul de 36 de decese înregistrate până astăzi în Republica Moldova, 19 sunt femei.

Structura infecțiilor cu noul coronavirus, în funcție de gen / Sursa:Vasile Cantaji/Facebook

În funcție de vârstă, categoria 50-59 de ani este cea mai afectată, cu 409 bolnavi, dintre care 153 sunt bărbați, iar 256 sunt femei.

În egală măsură sunt afectate persoanele cu vârstele cuprinde de 30-39 și 40-49 de ani, cu 232 bărbați și 358 de femei infectate cu Covid-19.

De asemenea, dintre cele 296 de persoane bolnave, cu vârsta cuprinsă între 60-69 de ani, 180 sunt femei.

Menționăm că, potrivit informațiilor oficiale, prezentate de Ministerul Sănătății, până la ziua de astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 1847 de cazuri de infecție cu Covid-19 și 36 de decese. Alte 134 de persoane au fost declarate vindecate.

Alți 188 de pacienți cu Covid-19, sunt în stare gravă, dintre care 17 sunt intubați.


Pub