(video) Șeful Curții Constituționale, Vladimir Țurcan: Președintele m-a telefonat pentru a se informa despre efectele juridice ale deciziei Curții. Atât

Președintele Curții Consituționale a declarat, astăzi, la un briefing de presă, că șeful statului, Igor Dodon într-adevăr l-a telefonat, atunci când magistrații au decis suspendarea legii anti-criză, adoptată prin asumare de către Guvernului Chicu. „Am fost seara contactat de președintele Igor Dodon, care m-a întrebat care sunt consecințele juridice ale acestei decizii. Am perceput acest apel ca pe o necesitate a șefului statului de a fi informat din prima sursă. Am explicat că până la examinarea cauzei în fond legea este suspendată. Am spus că examinarea tuturor sesizărilor pe același subiect este programată pentru data de 13 aprilie. Alte discuții referitor la cine și cum au votat, de ce, nu au avut loc”, a explicat Vladimir Țurcan.

Foto: UNIMEDIA

Țurcan neagă acuzațiile că Igor Dodon ar ține sub control înalta Curte și afirmă că tot valul de discuții pe marginea acestui subiect este cu tentă politică.

„Toate discuțiile că cineva a cerut informații sau cineva a venit cu explicații sunt nefondate și au o tentă politică, motiv pentru care nu vreau să intru în discuții. Cu toate acestea, pe 13 aprilie, la ședință, pentru a înlătura orice aluzii referitor la independența și imparțialitatea Curții, eu am decis să mă abțin de la examinarea acestei cauze, ceea ce și s-a făcut. Acesta este adevărul”, a mai adăugat Vladimir Țurcan.

Curtea Constituțională a suspendat, săptămâna trecută, legea cu măsuri anti-criză pe care și-a asumat răspunderea Guvernul Chicu, în urma mai multor sesizări pe unele prevederi ale acesteia depuse de către opoziția parlamentară. Ulterior, șeful statului, Igor Dodon, a anunțat că a discutat la telefon cu președintele Curții Constituționale, dar și cu premierul Ion Chicu, despre situația creată.

Într-o altă ședință, din 13 aprilie, Curtea Constituțională a declarat îăntreaga lege drept anticonstituțională, fiind vorba despre o eroare de procedură privind modul de prezentare a proiectului în cadrul Parlamentului. Președintele CC s-a abținut de la examinarea in fond a cauzei.

Și instituția prezidențială a lansat un comunicat, prin care menționează că „dialogul interinstituțional al Președintelui Republicii Moldova se circumscrie în exercițiul separării și colaborării puterilor”.


Pub