Recomandările ANSP pentru familiile în care bolnavii de Covid-19 se tratează la domiciliu

Dacă aveți grijă de o persoană diagnosticată cu noul coronavirus, căreia medicul i-a recomandat autoizolarea la domiciliu, pentru a preveni răspândirea acestui virus, trebuie să țineți cont de un set de reguli de protecție, care trebuiesc respectate cu strictețe. Specialiștii Agenției Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) au elaborat un set de măsuri în acest sens, menite să reducă complicațiile grave și riscul de infectare a altor membri ai familiei.

Foto: UNIMEDIA

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) vine cu recomandări pentru familiile în care bolnavii de Covid-19, se tratează la domiciliu.

Specialiștii recomandă ca bolnavul să fie plasat într-o odaie separată, bine aerisită. Dacă acest lucru nu este posibil, să fie improvizat, după posibilități, un paravan de protecție (din polietilenă, stofă, sticlă organică, etc.) ce-l izolează pe bolnav de ceilalți membri ai familiei.

Deplasarea bolnavului prin locuință trebuie să fie limitată, iar spațiile partajate în comun (bucătăria, baia) trebuie să fie bine aerisite și igienizate zilnic.

Copiii, gravidele și persoanele c vârsta de peste 60 ani și cei care suferă de boli cronice sunt sfătuite să limiteze la minim contactul cu bolnavul. De asemenea, este interzis contactul cu persoanele străine sau rudele timp de cel puțin 14 zile după finalizarea tratamentului.

ANSP atrage atenția asupra igienizării minuțioase mâinilor după fiecare contact cu persoana bolnavă, dar și asupra igienizării suprafețelor și textilelor folosite de acesta.

Bolnavul trebuie să beneficieze de o alimentație bogată în proteine și vitamine, cantitate suficientă de lichide (apă, ceai) și odihnă adecvată.

ANSP recomandă persoanelor care îngrijesc bolnavi de Covid-19, să folosească mănuși și a măști de protecție pe toată perioada tratamentului.

Masca de protecție nu trebuie atinsă cu mânile, iar după utilizare, masca și mănușile trebuie aruncate în lada de gunoi cu capac. Aceste obiecte sunt de unică folosință și nu se recomandă reutilizarea lor. După folosire, se recomandă spălarea minuțioasă a mâinilor.

Pentru persoana bolnavă trebuie să aibă veselă și ustensile individuale, care vor fi spălate minuțios cu apă caldă și detergenți după fiecare utilizare.

Suprafețele din casă care sunt cel mai des atinse de persoana bolnavă trebuie să fie curățate și dezinfectate sistematic, iar hainele și lenjeria bolnavului se va spăla la o temperatură mai înaltă de 60 grade.

Nu în ultimul rând, ANSP recomandă, în cazul în care starea bolnavului se înrăutățește și are dificultăți de respirație, să fie sunat medicul de familie sau serviciul de urgență 112.

Începând cu ziua de 11 aprilie, pacienții cu forme ușoare nu au fost transportate la spital și li se administrează tratament la domiciliu, starea sănătate fiind monitorizată de medicul de familie. Până în prezent, 135 de persoane se tratează la domiciliu.


Pub