(video) De ce în RM echipamentele medicilor sunt de-o calitate mai proastă: „Noi suntem în situația în care 200 de țări din lume caută același set de produse”

Medicii și personalul medical au echipamente de o calitate mai proastă deoarece la nivel mondial este o concurență de cumpărare acerbă a acelorași seturi și echipamente, pe fonul pandemiei de Covid-19. Cel puțin asta a spus consilierul prim-ministrului, Vitalie Dragancea, într-un interviu pentru UNIMEDIA.

Întrebat cum comentează calitatea echipamentelor, făcând referire la angajatul de pe ambulanță, care într-un video pe Facebook a arătat cum se lucrează, Dragancea a spus că medicii au minimul necesar.

„Eu nu cred că ieșirea tânărului a fost un lucru rău. Mai curând eu cred că a fost un lucru bun. Chiar nu cred că cineva l-a aminințat cu concedierea. Atunci când tânărul a vorbit despre măști. Noi din start am vorbit că tot ce a fost posibil de cumpărat la etapele inițiale a fost procurat, chiar și s-a produs. Noi nu am spus că medicii noștri au cele mai bune echipamente și cele mai bune măști. Dar că au minimul necesar, ca respectând procedurile și protocoalele medicale și să se protejeze.

Sunt cele mai bune măști medicale? Sigur nu. Din câte cunosc au primit un lot mai mare de măști performante care oferă siguranță. Noi suntem în situația în care 200 de țări din lume caută același set de produse. Imaginați-vă că Republica Moldova nu este cea mai mare țară cu potențial financiar. Să gestionezi o situație de pandemie”, a conchis acesta.

Amintim că un lucrător medical la o stație de urgență, Eugen Cebotari, a postat pe rețelele de socializare un video în care face o demonstrație a echipamentului din dotare, afirmând că acesta este mai mult inexistent. Astfel, Eugen Cebotari a ținut să-i răspundă ministrei Sănătății că nu medicii sunt de vină pentru că se infecteaza cu Covid-19, ci lipsa echipamentului de protecție.


Pub