Gata cu parcările pe trotuare! Primăria instalează piloni de protecție pe străzile din centrul capitalei, pentru fluidizarea traficului

Pe trotuarele de pe arterele cu flux major de transport public din sectorul Centru al capitalei vor fi instalați piloni de protecție, în cadrul unor acțiuni de amenajare și sistematizare a locurilor de parcare. În acest sens, Primăria municipiului Chișinău vine cu precizări referitor la măsurile privind delimitarea trotuarelor și cere rezidenților să respecte noile reguli.

Foto: chisinau.md

„Analizele și măsurările de trafic efectuate în ultima perioadă, demonstrează că parcările amenajate în spic pe trotuarele arterelor din zona istorică a orașului, contribuie la diminuarea capacității de trafic a străzilor, generând ambuteiaje și devieri de la orar pentru transportul public de linie. De asemenea, parcările pe trotuare fac mai dificilă circulația pietonală. Automobilele parcate reduc din accesibilitatea trotuarelor în special a persoanelor cu mobilitate redusă”, se arată în comunicatul Primăriei.

În scopul fluidizării traficului și asigurării accesului pietonilor, primăria Chișinău va aplica un regim restricționat de parcare pe drumurile principale din municipiu.

Pe trotuarele arterelor cu flux major de transport public din sectorul Centru, și anume str. Al. Pușkin, str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, str. A. Mateevici, bd. Grigore Vieru, sunt instalați stâlpi de protecție din fontă. Lucrările de fabricare și instalare sunt executate de întreprinderea municipală Regia „Exdrupo”.

Lucrările de montare și renovare a pilonilor în cadrul proiectului de securizare a trotuarelor bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, care a fost întrerupt din cauza unor carențe admise în proiectul de execuție, vor fi reluate în perioada următoare.

Prin urmare, APL Chișinău face apel către rezidenții și proprietarii localurilor de pe străzile nominalizate, să respecte noul regim de parcare și să evite blocarea accesului în curți sau prima bandă, care este destinată pentru circulația fiabilă a troleibuzelor. Totodată, precizează că pe străzile fără transport public de mare capacitate, parcarea este în continuare permisă.

Piloni de protecție, instalați pe străzile cu transport public din centrul capitalei / Sursa:chisinau.md
Piloni de protecție, instalați pe străzile cu transport public din centrul capitalei / Sursa:chisinau.md
Piloni de protecție, instalați pe străzile cu transport public din centrul capitalei / Sursa:chisinau.md

De menționat că începând cu 1 martie, 2020, pe străzile menționate mai sus a fost instituit regim restricționat de parcare.

Amintim că primarul general al capitalei, Ion Ceban, a promis că problema parcărilor din capitală urmează a fi soluționată, cel puțin parțial, începând cu acest an. Edilul a declarat că, în afară de parcările pe carosabil, se preconizează construirea unor parcări supraetajate.


Pub