Cum ar putea obține Moldova circa 8 miliarde de lei în timpul apropiat, de la partenerii externi

Până astăzi, Republica Moldova nu a primit niciun ban în Bugetul de stat sub formă de ajutor financiar extern, pentru combaterea pandemiei de coronavirus. Însă în timpul apropiat, țara noastră poate obține surse financiare în sumă de circa 8 miliarde de lei, sub formă de granturi și credite, din cel puțin 3 surse. Declarațiile au fost făcute de președintele Igor Dodon, în cadrul emisiunii Puterea a 4-a de la N4.

Foto: UNIMEDIA

„Până la ziua de astăzi nu a venit în Bugetul de stat de la partenerii externi niciun dolar și niciun euro, de nicăieri, cu excepția celor 18 milioane din partea unor agenți economici”, a menționat Igor Dodon.

Totuși, șeful statului a precizat că se poartă discuții și negocieri în acest sens: „Pot veni bani reali în timpul apropiat din 3 surse:

„1. Federația Rusă - 200 de milioane de euro - creditul discutat de mine cu Putin anul trecut, din linia de creditare de 500 de milioane. Aceste 200 de milioane au fost incluse în Bugetul de stat al FR. Joia trecută, la ședința de Guvern a FR, prin dispoziția primului ministru s-au dat competențe să fie semnat acordul de între RM și FR. Din partea RM acordul va fi semnat de domnul ambasador Negruță. Astăzi au fost coordonate ultimele detalii tehnice și sperăm mâine să fie semnat, ca să fie inclus în rectificarea Bugetului, aprobată săptămâna aceasta de Guvernul nostru. Imediat cum ratificăm acordul, trebuie să fie ratificat de Parlament, banii vin în Bugetul de stat și îi utilizăm unde dorim. Procentul pe care trebuie să îl plătească RM este de 2% pe an în euro, timp de 10 ani.

2. FMI - a aprobat un plan de criză pentru diferite guverne. Ședința bordului de directori ai FMI va avea loc vineri, pe 17 aprilie. Conform negocierilor purtate de Ministerul Finanțelor al RM și FMI, este vorba despre 220 sau 230 de milioane de dolari. Dacă decizia va fi luată la sfârșitul acestei săptămâni, atunci săptămâna viitoare acești bani ar putea să intre pe contul MF.

3. UE - De la UE real putem obține acum bani în buget 30 de milioane de euro - 10 milioane grant și 20 de milioane credit. Aceștia sunt banii din asistența macrofianciară care se alocă de UE pentru RM în baza programului semnat încă 3 ani în urmă și nu au fost dați. Este vorba despre a doua tranșă. Prima tranșă nu a fost oferită Guvernului Filip, api parțial s-a dat Guvernului Maia Sandu, în septembrie 2019, 30 de milioane sau 14 și 14. Tranșa a doua o putem obține dacă îndeplinim 8 condiții pe care le-a pus UE în februarie, în mare parte sunt condiții politice. Avem termen să le îndeplinim până mâine sau poimâne și astăzi am discutat cu doamna Greceanîi, domnul Chicu, colegii de la Ministerul Finanțelor, vedem cum vor reuși, Printre condiții se numără: aprobarea în lectura a 2-a a Legii cu sancțiuni în cazul spălării banilor; aprobarea în lectura a 2-a a legii cu privire la ONG; recuperarea miliardului și investigarea banilor pe extern și colaborarea cu cei din țările baltice ca să ne mișcăm mai repede, criteriile GRECO”.

Igor Dodon a explicat că suma de 87 de milioane de euro, pe care Comisia Europeană a decis să o ofere Republicii Moldova sub formă de asistență financiară ar putea fi alocată pentru proiecte dedicate societății civile, infrastructurii etc., însă nu prin Bugetul de stat.


Pub