Noi măsuri în perioada stării de urgență: 16 mii lei pentru lucrătorii medicali infectați și repatrierea cetățenilor cu autocarele

PE SCURT

Cetățenii Republicii Moldova vor fi repatriați și pe cale terestră. Comisia Situații Excepționale a permis activitatea transportului rutier internațional – doar curselor care vor repatria cetățenii RM.

De asemenea, Comisia a dispus alocarea unei indemnizații de 16 mii de lei angajaților din instituțiile medicale infectați cu COVID-19.

Este important să menționăm că zilele de 21-24 aprilie sunt zile de odihnă, inclusiv ziua de 8 iunie (luni, când va avea loc Paștele Blajinilor).

PE LUNG

La ședința de ieri, 13 aprilie, a Comisiei Situații Excepționale, a fost adoptată Dispoziția nr. 17 în care au fost luate câteva măsuri importante.

Zile libere

Zilele de 21 aprilie – 24 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar cu excepția instituțiilor medicale, instituțiile din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale și instituțiilor de învățământ. Recuperarea acestor zile se va realiza după ridicarea stării de urgență.

Ziua de 27 aprilie 2020 se declară zi lucrătoare, iar ziua de 8 iunie 2020 se declară zi de odihnă. Asta, pentru că celebrarea sărbătorii Paștile Blajinilor, care trebuie să aibă loc la o săptămână după Paști, se va amâna pentru 6, 7 și 8 iunie 2020.

Indemnizații

Vor primi indemnizație unică în mărime de 16 mii lei angajații infectați cu COVID-19 din:

  • Agenția Națională de Sănătate Publică,
  • instituțiile medicale, inclusiv personalul detașat, din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării, Administrației Naționale a Penitenciarelor,
  • instituțiile medico-sanitare publice spitalicești, de asistență medicală urgentă prespitalicească, de asistență medicală primară;
  • angajații altor autorități/instituții bugetare și instituții medico-sanitare publice, care în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu s-au infectat cu COVID-19.

Deocamdată doar 29 de lucrători medicali au primit aceste indemnizații pentru că au fost infectați la locul de muncă în perioada 8-31 martie. „Doar la acești 29 de angajați a fost stabilită legătura cauză-efect. Adică s-a stabilit că au stat față în față cu pacientul și de aici s-a luat infecția”, a declarat Nicolae Furtună, directorul ANSP.

Nu se știe deocamdată cifra totală a celor care urmează să primească aceste indemnizații, însă ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a declarat că luna aceasta vor fi analizate cazurilor înregistrate și vor întocmi o listă nouă cu lucrătorii medicali infectați.

Până ieri, 13 aprilie, au fost confirmate 450 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate. De asemenea, se știe că 53 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au fost infectați cu virusul COVID-19.

Excepții de la regimul de carantină

A fost autorizată trecerea frontierei de stat moldo-ucrainene şi a frontierei de stat moldo-române a cetăţenilor străini care activează în cadrul proiectului de interes național „Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”.

De asemenea, cetățenii români cu drept de muncă în Republica Moldova care activează în cadrul proiectului de interes național „Construcția gazoductului Ungheni-Chișinău”, în cazul în care nu prezintă semne clinice de infecţie respiratorie sau stare febrilă, nu sunt obligați să respecte regimul de autoizolare.

Repatrierea cetățenilor cu autocarele

Se suspendă transportul rutier de persoane internațional prin servicii regulate, regulate speciale, ocazionale și în regim taxi, cu excepția curselor speciale autorizate de către Comisia pentru Situații Excepționale. Încălcarea acestei dispoziții constituie temei pentru suspendarea înregistrării până la trei luni sau radierea din Registrul operatorilor de transport rutier.

Procedura de organizare a curselor de transport rutier de repatriere a cetățenilor Republicii Moldova este următoarea:

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va întocmi listele solicitărilor cetățenilor Republicii Moldova, care intenționează să revină în Republica Moldova prin transport rutier, cu indicarea obligatorie a numelui, prenumelui, numărului de telefon, adresei electronice și domiciliului/reședinței în Republica Moldova.

Prioritate pentru aceste curse vor avea copiii, studenții, persoanele aflate la tratament medical sau alți cetățeni aflați în dificultate.

Ulterior, ministerul va transmite Agenției Naționale Transport Auto listele pentru repatrierea cetățenilor Republicii Moldova și va coordona cu țările tranzitare coridoarele de tranzit pentru cursele de transport rutier.

Agenția Națională Transport Auto va fi responsabilă să selecteze, în mod transparent și deschis, operatorii de transport rutier autorizați pentru efectuarea curselor și să publice pe pagina web informația despre costul și condițiile de călătorie.

Ulterior, MAEIE va informa persoanele din listele prezentate privind operatorul de transport rutier selectat, datele de contact ale operatorului, orarul cursei.

Citește aici cum are loc repatrierea cetățenilor Republicii Moldova pe cale aeriană: Mecanism de repatriere cu întârziere. Și mecanismul, și repatrierea. Ce fac alte state

Foto simbol: deschide.md

Din 2016 scriu despre drepturile femeilor, violența domestică și hărțuire sexuală. Apoi mă concentrez pe democrația locală, reforma administrației publice și pe cum oamenii din sate pot avea condiții mai bune de trai. Îmi pun întrebări despre ce ne doare pe noi, ce iubim și ce ne face mai puternici, iar răspunsurile le găsesc în istoriile umane care apar pe Moldova.org.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.