Cadrele medicale din instituțiile medico-sanitare publice municipale vor fi testate la infecția COVID19

   2619

Toți medicii care activează în instituțiile medico-sanitare publice din capitală, antrenate în tratarea coronavirusului de tip nou, vor fi testați la infecția COVID-19. Declarații în acest sens a făcut primarul general, Ion Ceban, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale de luni.

Solicitarea edilului are loc după constatarea rezultatelor pozitive la testul COVI-19, în cazul a 15 medici din cadrul instituțiilor medico-sanitare publice municipale, din totalul de 416 rezultate pozitive pe întreaga republică.   

Potrivit datelor prezentate de Direcția generală asistență socială și sănătate, din totalul de cazuri confirmate cu COVID în rândul medicilor, 9 s-au produs la locul de muncă, iar în celelalte 6 cazuri, contaminarea a avut loc pe cale comunitară.

Primarul general consideră necesară testarea cadrelor antrenate în tratarea pacienților cu coronavirus, după atestarea cazurilor de infectare cu COVID-19 în rândul medicilor din capitală. Ion Ceban a precizat că municipiul a beneficiat de o donație de teste la anticorpi de fabricație americană, iar un laborator de la o clinică privată, va face testările în rândul cadrelor medicale, începând de luni, 13 aprilie 2020, conform unui orar stabilit. Testele din donația menționată au fost incluse în nomenclatorul Agenției medicamentului şi dispozitivelor medicale.

Testarea medicilor va începe de la Spitalul de boli contagioase pentru copii, prima instituție medicală municipală care a primit pacienți cu COVD-19.

E de menționat că pentru testarea cadrelor medicale vor fi folosite şi cele 1000 de teste procurate anterior de municipalitate, destinate pentru protejarea personalul medical antrenat în linia I pentru tratarea pacienților cu coronavirus.