Nume
Parola
Vizualizări: 1663
Ministerul Sănătății solicită sprijin aleșilor locali în gestionarea situației de pandemie COVID-19
14 Aprilie 2020 — Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în parteneriat cu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății din Republica Moldova, PNUD și Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) organizează pe parcursul acestei săptămâni conferințe online pentru primari și președinți de raioane în care se discută despre situația epidemiologică din raioane, dar și măsurile care urmează a fi întreprinse la nivel local în contextul sărbătorilor pascale.

La aceste evenimente participă Constantin Rîmiș, Secretar de Stat, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Oleg Lozan, coordonator național de sănătate publică, Stela Gheorghiță, coordonator programe urgențe de sănătate publică, Biroul OMS din Republica Moldova. Luni, 13 aprilie, la unele dintre conferințele video cu participarea primarilor din raioanele Orhei, Soroca, Fălești, Glodeni, Edineț, Căușeni și Hâncești a fost prezent și Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu.

Ministrul Sănătății a dat asigurări că spitalele raionale nu vor fi închise și a solicitat sprijin aleșilor locali în gestionarea situației legate de pandemia COVID-19.

Stela Gheorghiță, coordonator programe urgențe de sănătate publică, Biroul OMS din Republica Moldova a vorbit despre evoluția pandemiei de coronavirus și despre metodele de prevenire a acestei infecții. Potrivit reprezentantului Biroului OMS din Moldova, persoanele care fac parte din grupul de risc vor fi redirecționate la spitalele din Republica Moldova, iar cetățenii care vor dezvolta forme ușoare ale bolii vor fi tratași acasă. „De mobilizarea primarilor depinde foarte mult întreruperea transmiterii acestui virus de la om la om", a punctat Stela Gheorghiță.

Potrivit coordonatorului național de sănătate publică Oleg Lozan, primarii sunt una dintre forțele cele mai importante în lupta cu COVID-19, iar acțiunile aleșilor locali salvează vieți. Oficialul i-a îndemnat pe primari să utilizeze toate mijloacele adecvate de a comunica cu populația, iar inițiativa de a declara carantină în localități trebuie să vină de jos în sus, adică de la nivel local.

În contextul în care urmează să sărbătorim Învierea Domnului și unii vor avea tentația de a merge la biserică, la rude și prieteni, a fost adus exemplul Papei de la Roma care a oficiat în singurătate slujba din ajun de Paște.

Oficialii de la Ministerul Sănătății i-a îndemnat pe aleșii locali să fie în alertă, să monitorizeze starea de sănătate a vânzătorilor, poștașilor, farmaciștilor -persoane care intră în contact cu mulți cetățeni, dar și să analizeze orice scenariu posibil. „Trebuie să aveți un plan bine stabilit pentru a ști ce faceți în cazul în care crește numărul celor care se infectează, ce faceți dacă aveți un deces în localitate etc", a menționat Oleg Lozan.

În ceea ce privește măsurile care urmează a fi întreprinse la nivel local în contextul Sărbătorilor de Paște, reprezentanții Ministerului Sănătății au fost de părere că prudența și rămânerea în izolare sunt cele mai sigure metode de a opri răspândirea virusului COVID-19. Nu a fost exclus ca reprezentații poliției să pună amenzi enoriașilor care vor fi tentați să meargă la Slujba de Înviere. O soluție pentru credincioșii din sate ar fi ca preotul să meargă pe la porțile oamenilor și să sfințească coșurile cu alimente.

Primarii au vorbit despre lipsa măștilor și a echipamentului necesar în mai multe localități, dar și despre condițiile în care ar putea să revină la muncă unii angajați ai întreprinderilor cu capital mixt sau străin. Coordonatorul național de sănătate publică a afirmat că Comisiile Raionale pentru Situații Excepționale ar trebui să decidă, în funcție de caz, în ce condiții personalul acestor întreprinderi ar putea să-și reia activitatea.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă