(foto) Cum se numără infectații de COVID-19 în Moldova. Ce spun autoritățile și ce ne arată cifrele

cc

Ultimele date prezentate de către autorități în privința cazurilor totale confirmate de COVID-19 în țară au stârnit multe neînțelegeri în rândul cetățenilor, dar chiar și a jurnaliștilor. La numărul de cazuri confirmate oficial în laborator, s-au mai adăugat și cel al persoanelor care se tratează la domiciliu. Această decizie a stârnit multe controverse în privința cifrei reale a cazurilor oficiale de COVID-19. În acest articol, am decis să explicăm care este totuși cifra reală a persoanelor infectate cu noul virus.

Totul a început ieri seară, când ministra sănătății a anunțat, în cadrul unui briefing de presă, că au fost înregistrate 50 de cazuri noi, cifra totală de îmbolnăviri în Moldova fiind de 1 712. În cadrul briefingului din această dimineață, Viorica Dumbrăveanu a declarat că cifra persoanelor bolnave este aceeași – 1 712, însă a specificat că la acestea se mai adaugă încă 135 de persoane care se tratează la domiciliu (acest tip de tratament este implementat în Moldova, începând cu data de 10 aprilie).

Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare de la MSMPS, Tatiana Zatîc a menționat că persoanele care sunt tratate la domiciliu prezintă forme ușoare de COVID-19 și au vârsta de până la 60 de ani, neavând alte maladii concomitente.

„Cele 135 de persoane care sunt astăzi în tratament la domiciliu sunt persoanele cu vârsta între 18 și 60 de ani și nu au maladii concomitente. Medicul de familie telefonic discută cu pacientul despre semnele dificultății respiratorii, tuse, febră, durere în gât, cefalee și altele. Apariția acestor simptome permite medicului de familie să stabilească diagnosticul COVID-19, fără a face testare de laborator”, spunea dimineață Tatiana Zatîc.

După acest briefing, Ministerul Sănătății a publicat pe pagina sa de Facebook actualizarea datelor cu privire la starea pacienților diagnosticați cu COVID-19. În datele prezentate, MSMPS a adăugat la cele 1 712 cazuri confirmate în laborator și celelalte 135 de persoane care se tratează la domiciliu cu forme ușoare ale bolii, deși aceștia nu au fost testați de COVID-19. În total au fost prezentate 1 847 de persoane diagnosticate cu COVID-19.

Această cifră a fost inclusă și în harta evoluției COVID-19 în Moldova, elaborată de autorități.

În cadrul briefingului de presă din această seară, autoritățile au anunțat 87 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus. Respectiv, în total, în Moldova au fost confirmate, prin testele de laborator, 1 799 de persoane. Ceilalți 135 de pacienți care se tratează la domiciliu nu au fost incluși în cifra totală. Mai mult, aceștia au fost excluși și din harta evoluției COVID-19 în Moldova. Astfel, dacă dimineață cifra totală a contaminărilor în țară prezentată pe hartă era 1847, spre seară această a fost modificată, iar cifra era de 1 799 de persoane.

Deși, astăzi, consiliera în comunicare a MSMPS, Cristina Stratulat a declarat pentru AGORA că a fost luată o decizie de a cumula numărul de bolnavi testați și numărul celor care se tratează acasă, la recomandarea OMS, Igor Dodon a contrazis acest lucru la briefingul de presă din această seară: „Noi vorbim doar de cei care sunt confirmați în condiții de laborator, cei care se interpretează că sunt tratați acasă nu pot fi incluși în listă, nu poate exista o listă, două sau trei. Noi vorbim doar de persoane confirmate de către stat”, a afirmat Dodon.

Nu se știe care variantă de numărare totuși va rămâne în vigoare, întrucât la această oră pe harta oficială COVID-19 din Moldova au fost adăugate iarăși acele 135 de cazuri și cifra a fost modificată din 1 799, în 1934.

Pentru claritate, recapitulăm: în Republica Moldova, la momentul actual sunt înregistrate 1 799 de cazuri de COVID-19. Acestea au fost confirmate prin teste de laborator. În afară de aceste cazuri, alți 135 de pacienți sunt considerați infectați de COVID-19 și sunt tratați la domiciliu, chiar dacă nu au fost testați.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente