Expertă anticorupție îi cere lui Stoianoglo să spună public dacă medicii care dezvăluie probleme din sistem sunt pasibili de răspundere penală // Procuratura răspunde

Julieta Savițchi
14/04/2020

Experta anticorupție Cristina Țărnă, ex-directoare adjunctă a CNA, i-a cerut public procurorului general, Alexandr Stoianoglo, să explice dacă medicii riscă să fie trași la răspundere pentru dezvăluirile făcute despre situația din spitale și cum pot fi apărați în cazul în care sunt persecutați de șefii lor sau de autorități. Adresarea a fost făcută după ce mai mulți medici au spart tăcerea, vorbind despre problemele din sistemul de sănătate agravate de epidemia de Covid-19.

Cristina Țărnă i-a cerut procurorului general să răspundă la un un și de întrebări, între care: „Riscă medicii să fie trași la răspundere penală pentru dezvăluirile pe care le fac și dacă da, în baza cărui articol din Codul Penal?  Organele Procuraturii sunt antrenate în intimidarea conducătorilor instituțiilor medicale, a lucrătorilor medicali și a membrilor familiilor acestora? Cui ar trebui să se adreseze lucrătorii medicali în cazul în care sunt impuși să săvârșească acțiuni, prin intermediul cărora pot agrava starea epidemiologică în instituțiile în care activează? Procuratura va examina cazurile de intimidare a lucrătorilor medicali prin intermediul intentării cauzelor penale pentru tortură, tratamente inumane și degradante?”

„În calitatea dvs de procuror general și membru al Comisiei pentru Situații Excepționale, care cunoaște situația la zi și se poate expune în cadrul acestei Comisii, vă rog să negați public că dvs și procurorii din subordinea dvs ați fi recomandat ministerului de profil și Guvernului să încurajeze administrația instituțiilor medicale să intimideze medicii cu dosare penale. Totodată, vă rog să oferiți public asigurări că veți interveni pentru a sancționa corespunzător procurorii care transmit asemenea mesaje de intimidare și răfuială împotriva lucrătorilor medicali. Societatea și medicii în special au nevoie de aceste asigurări, făcute public, deoarece, dacă nu o faceți, Procuratura Republicii Moldova este asociată direct cu intimidările la adresa lucrătorilor medicali”, a scris Cristina Țărnă în mesajul adresat lui Alexandru Stoianoglo.

Procuratura Generală, solicitată de Anticoruptie.md a răspuns că lucrătorilor medicali nu li s-a interzis să depună plângeri dacă le-au fost încălcate drepturile. „Declararea stării de urgență nu a atras modificarea legislației privind modul de sesizare a organelor de drept cu privire la presupuse abuzuri sau abateri de la lege. Cadrele medicale, ca de altfel, toate persoanele care consideră ca le-au fost lezate anumite drepturi se pot adresa la Procuratură in modul stabilit de lege. Până in prezent, instituția nu a recepționat astfel de plângeri de la angajații medicali”, se arată în răspunsul primit de la Procuratura Generală.

Julieta Savițchi
14/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii