‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
marți, 16 aprilie, 2024
22.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageȘtiriCirca o mie de hectare de livezi din UTA Găgăuzia au fost compromise de...

Circa o mie de hectare de livezi din UTA Găgăuzia au fost compromise de înghețuri

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Îngheţurile puternice, înregistrate în a doua jumătate a lunii martie în sudul ţării, au prejudiciat considerabil sectorul agricol din UTA Gagauz-Yeri. Conform autorităţilor autonomiei, fermierii din regiune au suportat pagube estimate la aproape 55 de milioane de lei, transmite Moldpres.

Specialiştii locali afirmă că, în regiune demult nu s-au înregistrat asemenea condiţii meteorologice, cu impact de proporţii ce au dus la distrugerea unor livezi şi terenuri cu culturi agricole. Conform evaluărilor, în urma înghețurilor au fost compromise circa o mie de hectare de livezi, în special de sâmburoase, care înfloresc primele. Au fost afectate şi culturi cerealiere, potrivit lui Andrei Dimitrioglo, şeful Direcţiei pentru sectorul agroindustrial din autonomia găgăuză.  

„Piersicii au fost distruşi totalmente. Pomii de prun – în proporţie de 30-40%, vedem peste o săptămână, când vor cădea florile. Îngheţurile au afectat şi plantaţiile de rapiţă şi grâu”, susţine conducătorul întreprinderii agricole din Congaz, Radion Caraseni.

Pierderi mari au semnalat, de asemenea, producători din alte localităţi ale regiunii, unde îngheţurile au distrus livezi de cireş, migdal, prun, piersic ş.a.

Agricultorii afirmă că situaţia este agravată şi de seceta care durează de câteva luni, or, fermierii spun că ploile „ar fi în stare să revitalizeze într-o anumită măsură terenurile agricole şi livezile”.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat, marţi şi miercuri, 14-15 aprilie, în regiunea de sud a ţării sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi şi lapoviţă, iar pe 15-16 aprilie şi îngheţuri până la minus 3 grade Celsius.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›