(live/update) Ședința Curții Constituționale: Magistrații s-au retras pentru a lua o decizie

Judecătorii Curții Constituționale s-au retras pentru a lua o decizie pe marginea sesizărilor mai multor deputați vizavi de Legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Decizia va fi prezentată la ora 18.00.

Foto: captură

(update) Președintele Comisiei Juridice a Parlamentului, Vasile Bolea, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, precum și reprezentantul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, își prezintă cuvântul de încheiere.

(update) Deputatul Sergiu Litvinenco: Ministrul Justiției a spus o minciună. După ce doamna președintă a Parlamentului, doamna Greceanîi a anunțat că nu există cvorum, i-a spus domnului prim-ministru că este liber și dumnealui a plecat, fără să mai existe posibilitatea ca deputații să pună întrebări.

(update) Reprezentantul Ministerului Finanțelor, Dorel Noroc, explică noile prevederi vizavi de magazinele duty-free, produsele din tutun și resursele naturale prevăzute în legea asupra căreia și-a asumat răspundere Guvernul și răspunde la întrebările magistraților și deputaților care au depus sesizări la CC.

(update) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevcshi: A ieșit președintele Parlamentului și a constatat că nu există cvorum și a plecat. A venit în loc dl Popșoi și în loc să întrebe prim-ministrul „sunteți dispus să prezentați proiectul?”, s-a adresat domnului Candu. Trebuie să înțelegem a cui este responsabilitatea pentru imposibilitatea de a da citire proiectului de lege. Respectivul proiect a fost prezentat în ședința în plen de către secretariatul Parlamentului, în scopul ca deputații să fie informați și să-și poată exercita dreptul de a depune o moțiune de cenzură.

(update) Ministrul Justiției, Fadei Nagacevshi, prezintă poziția Guvernului vizavi de sesizările deputaților pe marginea legii asupra căreia Executivul și-a asumat răspunderea.

(update) Deputații care au înaintat sesizări la CC vizavi de legea pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea pun întrebări președintelui Comisiei Juridice a Paralmentului, Vasile Bolea.

(update) Președintele Comisiei Juridice a Paralmentului, deputatul Vasile Bolea, prezintă poziția Legislativului și răspunde la întrebările magistraților CC.

(update) După Sergiu Litvinenco, deputatul Sergiu Sîrbu a prezentat sesizarea sa cu privire la unele prevederi din legea asupra căreia Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea. Potrivit acestuia, Guvernul și-a asumat atribuțiile Parlamentului prin neprezentarea legii asumate în Parlament. În sesizarea deputaților din Pro Moldova se cere:

1. Revizuirea sistemul de taxe cu privire la resursele naturale;

2. Revizuirea totală a sistemului impozitare, a sistemului de asigurare socială și de asigurare obligatorie medicală. Amânarea unor restricții legate de controlul tutunului.

La fel ca și Litvinenco, Sîrbu a cerut examinarea articolelor 6, 8, 11, 13 și 14 din lege, dar nu și a legii în totalitate. Dar în același timp, Sîrbu cere și examinarea procedurii de prezentare legii în plen, prezentare care nu a avut loc.

Sesizare Sîrbu by UNIMEDIA on Scribd

(update) Deputatul Sergiu Litvinenco a prezentat motivarea sesizării sale în cadrul ședinței de astăzi a Curții Constituționale. Acesta a cerut judecătorilor anularea unor prevederi din legea asumată de Guvern, însă a cerut CC-ului să se expună asupra constituționalității neprezentării proiectului în cadrul ședinței Parlamentului, din motivul lipsei de cvorum.

(update) Sesizarea lui Alexandr Oleinic se va examina în lipsa acestuia, întrucât acesta se află în autoizolare la domiciliu.

(update) CC a admis cererea lui Vladimir Țurcan cu privire la abținerea acestuia în examinarea sesizărilor depuse.

(update) Șeful CC, Vladimir Țurcan, se va abține de la examinarea sesizărilor depuse. O cerere în acest sens a fost depusă din propria inițiativă. Această decizie persoană a fost luată în urma unor critici anterioare, care pune la îndoială imparțialitatea acestuia.

(12:00) Curtea Constituțională examinează legea asupra căreia Guvernul și-a asumat răspunderea.

UNIMEDIA transmite live.


Pub