Incendiu major de vegetație, în apropiere de Cernobîl. Focul se apropie cu viteză de depozitul de deșeuri radioactive

Un incendiu major de vegetație, care a izbucnit la începutul lunii aprilie a anului curent în regiunea Jitomir, din Ucraina, s-a extins astăzi până în localitatea Prypiat, unde se află centrala nucleară Cernobîl, scrie Unian.ua.

Foto: Yaroslav Yemelianenko/Facebook

Astăzi, incendiul s-a răspândit asupra orașului Prypiat. Incendiul se apropie de instalația de depozitare a deșeurilor radioactive Podlesni, unde se află cele mai radioactive deșeuri de pe întreaga zonă din Cernobâl „Încă doi kilometri, și flăcările vor ajunge la centrala nucleară de la Cernobîl”, a scris astăzi pe Facebook un membru al consiliului Agenției de Stat pentru Managementul Zonei de Excludere, directorul Chernobîl Tour și a Asociației operatorilor de turism din Cernobîl, Yaroslav Emelianenko.

„Situația este critică. Zona este în flăcări. Autoritățile locale spun că totul este sub control, dar, de fapt, incendiul acaparează cu viteză noi teritorii”, a scris Emelianenko.

Până astăzi, incendiul a mistuit zeci de hectare de vegetație, iar ca urmare a rafalelor puternice de vânt, focul și-a modificat traiectoria de răspândire. Nu este clar cât de mult s-a extins incendiul, însă la 7 aprilie, Unian scria că focul se răspândise peste aproximativ 35 de hectare.

Tot astăzi, flăcările s-au răspândit și în satul Boriatin, pe o rază de de 500 de metri, și au afectat 27 de clădiri situate pe o stradă de la marginea localității.

Pompierii ucraineni au reușit să localizeze incendiul, însă lupta cu flăcările continuă.

Autoritățile ucrainene au reținut un suspect care ar fi cauzat incendiul. Acesta s-a dovedit a fi un tânăr în vârstă de 27 de ani, din satul Ragovka. Din explicațiile tânărului, acesta a dat foc ierbii sălbatice din apropierea unei ferme abandonate, în mai multe locuri, pentru a se distra.

Însă flăcările s-au răspândit rapid și el nu a mai fost în stare să le oprească. Tânărul a fost reținut, fiind suspectat de provocarea intenționată a unui incendiu, cu consecințe asupra mediului.

Experţii de mediu au exprimat temeri că focul ar putea răscoli cenuşa radioactivă din sol şi astfel fumul potenţial contaminat s-ar putea îndrepta către capitala Kiev.


Pub