Opoziția parlamentară salută decizia Curții Constituționale, în timp ce PSRM crede că de pierdut au doar cetățenii

Opoziția parlamentară salută decizia Curții Constituționale care a declarat drept neconstituțională procedura prin care a fost adoptată legea, prin asumare de răspundere, de către Guvernul Chicu, ce se referea la unele măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență. Platforma DA, PAS, grupul Pro-Moldova, dar și Partidul Șor susțin că înalta Curte a demonstrat verticalitate, în timp ce PSRM afirmă că „de pierdut au doar cetățenii”.

Foto: UNIMEDIA

Vicepreședintele Platformei DA, Alexandr Slusari, consideră că prin decizia de astăzi Curtea Constituțională a demonstrat că este „printre puținele autorități statale (dacă nu singura), care nu este controlată de Igor Dodon”. „Curtea Constituțională a reamintit tuturor că Moldova este republică parlamentară și nimeni niciodată nu trebuie să treacă anumite linii roșii în raport cu organul reprezentativ suprem legislativ”, a spus Slusari.

„Responsabili de această hotărâre sunt exclusiv deputații din majoritatea parlamentară care nu au venit la ședința plenară a Parlamentului și nu vin nici acum la lucru”, a declarat, la rândul său, autorul uneia dintre sesizări, deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, care a ținut să precizeze că nu a contestat toate prevederile din legea asumată de Guvern, ci doar trei prevederi „controversate” legate de magazinele și restaurantele duty-free, de impozitarea extragerii resurselor naturale și modificările operate la legea tutunului.

„Prin decizia de astăzi de declarare a neconstituționalității legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, Curtea Constituțională a constatat sfidarea Constituției de către Guvernul Dodon și majoritatea parlamentară PD-PSRM. Regimul stării de urgenţă presupune nu doar exercitarea unor puteri excepţionale, dar şi o responsabilitate sporită din partea guvernării pentru combaterea efectelor epidemiei. Fiecare derapaj de la normele democratice şi încălcarea libertăţilor fundamentale vor fi şi pe viitor taxate de opoziţie şi societate”, a declarat și lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu.

„Este o mică victorie pe care am reușit împreună să o obținem. În urma acestei decizii are de câștigat Moldova și fiecare cetățean”, a declarat Andrian Candu, liderul grupului parlamentar pro-Moldova.

„Modul în care Guvernul Chicu și-a asumat răspunderea pentru acest pachet de legi, spectacolul care a urmat la Curtea Constituțională dovedește încă o dată că guvernarea a încălcat intenționat procedura ca pachetul de legi să nu fie adoptat”, a reacționat, la rândul său, și Partidul Șor.

Pe de altă parte, Partidul Socialiștilor crede că în urma deciziei de astăzi a Curții Constituționale au de pierdut doar cetățenii.

„Grupul Pro-Șor, asistat de deputații Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase, au obținut la Curtea Constituțională câștig de cauză. Ei au câștigat ca taxa integrală de 9 euro să rămână în buzunarul lui Ilan Șor (Guvernul a propus ca jumătate din această taxă, adică 4,5 euro, să fie transferați într-un fond special la bugetul de stat, ca să ajute medicii în lupta cu pandemia). Cine a pierdut? Au pierdut toți cetățenii. Au pierdut câteva zeci de mii de angajați din domeniul HoReCa”, a declarat liderul fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță.

Curtea Constituțională a decis în ședința din 13 aprilie 2020 că Legea privind „instituirea unor măsuri de susținere a cetățenilor și a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență și modificarea unor acte normative”, este neconstituțională. Magistrații Curții au argumentat că legea a fost adoptată cu încălcarea procedurii constituționale de angajare a răspunderii de către Guvern. Asta după ce ședința plenară a Legislativului, în care premierul Ion Chicu urmă să prezinte pachetul de legi asumate, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Din sală au lipsit deputații coaliției de guvernare, care au motivat că „atât timp cât susțin legea asumată de către Guvern nu era necesitatea prezentării verbale a acesteia în Legislativ”. Înalta Curte a decis altfel, în urma mai multor sesizări depuse de către deputații Sergiu Litvinenco, Veronica Roșca, Andrian Candu, Serghei Sîrbu, Dinu Plîngău și Alexandr Oleinic.


Pub