A fost creată prima rețea locală Erasmus Student Network în Moldova. Cum membrii mențin comunitatea activă pe perioada pandemiei

esn

Pe mulți dintre studenți, pandemia i-a prins în alte țări decât ale lor, iar asta pentru că se află într-un schimb de experiență sau își fac studiile peste hotare. Potrivit unui raport lansat de ESN, o pătrime din experiențele de schimb curente au fost anulate din cauza pandemiei, iar pentru jumătate dintre cei rămași la studii, lecțiile continuă online. Studenții străini care învață la Chișinău s-au întâlnit, ultima dată, la un eveniment organizat de ESN Chișinău, la care și-au împărtășit cultura culinară unii cu alții. Cu toate acestea, comunitatea care ușor se formează în jurul rețelei locale ESN este creativă, iar evenimentele s-au mutat online. Vă povestim în articol despre cum a luat naștere la Chișinău o secțiune ESN și cum mențin legătura studenții străini pe timp de pandemie.

De ce ar veni un student străin să învețe la Chișinău

Alexandra Coman, una dintre membrele rețelei locale ESN, spune că orașul este accesibil. „Totul este aproape, lângă universitate găsești locuri unde să mănânci sau să-ți petreci timpul frumos. Mai mult, tânăra spune că tinerii noștri sunt curioși să vorbească cu oameni veniți de peste hotare, iar la toate astea se adaugă și faptul că avem o cultură diversă, iar regiunile rurale ale Moldovei au prezentat mereu interes pentru cei din afara țării.

Anul trecut îl întrebam pe Salva, un student spaniol care a petrecut un an pe băncile AMTAP-ului, același lucru. „Foarte multă lume mă întreabă asta, iar de fiecare dată răspund la fel. Nu știu de ce am venit în Moldova, am crezut că o să fie aventuros, că o să fie o provocare, atât țara cât și limba. Și așa și este. Voiam o schimbare pe care să o pot numi schimbare, voiam altceva, o aventură.”

Cristina Voroneanu, o altă membră ESN Chișinău, ne-a spus că își doresc să promoveze mai mult Moldova ca destinație de studiu, iar asta prin a scoate în evidență ceea ce ne face pe noi mai deosebiți, inclusiv faptul că în jumătate de an petrecut aici ai putea să înveți ceva rusă, iar asta ți-ar deschide o jumătate de continent. „De asemenea, pe noi ne face interesanți și faptul că avem multe sărbători, iar în ultimul timp, tot mai multe evenimente și festivaluri.”

Foto: Instagram/ESN Chisinau

Ce este ESN și cum a apărut la Chișinău

ESN sau Erasmus Student Network este o organizație internațională care are filiale sau, altfel spus, secțiuni în diverse orașe europene care găzduiesc studenți străini ce vin să facă un schimb academic pentru o anumită perioadă de timp.

Cristina Voroneanu ne-a povestit că o inițiativă de a crea o rețea locală ESN a existat câțiva ani în urmă, un proiect în care era implicată. „Pentru mine a rămas o motivație personală să continui ceva care nu mi-a reușit prima dată. După care, în 2018, toamna, la un eveniment Erasmus+, ne-am întâlnit cu Olivia Gheorghiță, actuala președintă a organizației, unde am început să vorbim despre Erasmus și despre ESN. Olivia tocmai se întorsese din Spania dintr-o experiență Erasmus, și ea tot își dorea să avem o secțiune ESN. Noi am început să lucrăm împreună și am găsit și alți colegi cu ajutorul oficiului Erasmus+, care ne-au dat contactele persoanelor care au fost prin Erasmus. Astfel, ne-am strâns și am început să lucrăm asupra ideii.” În același timp, au aflat că mai există doi tineri care încearcă să facă același lucru. Au luat legătura și și-au unit eforturile.

Foto: Instagram/ESN Chisinau

De la idee până la crearea oficială a secțiunii a durat ceva timp, iar asta pentru că crearea unei secțiuni trebuie aprobată și votată de Consiliul Reprezentanților Naționali al ESN. „Ei sunt cei care iau decizii la nivel de ESN internațional și tot ei decid dacă cineva devine parte a ESN sau nu”, povestește Cristina. Inițial, se transmite o solicitare care este revizuită de o echipă. După ce solicitarea este acceptată, organizația aspirantă este invitată la Consiliul Reprezentanților Naționali să se prezinte. Atunci se votează să devii secțiune candidată, iar apoi, timp de jumătate de an până la un an, echipa te analizează, face o vizită de studiu în țara secțiunii, pregătește un raport, iar în baza acestuia ești din nou invitat la consiliu unde îți prezinți candidatura.

„În aprilie 2018, am fost și ne-am prezentat pentru secțiune candidată, am fost acceptați cu unanimitate de voturi și ni s-a spus că am fost printre cei mai buni la nivel de scriere a aplicărilor și la prezentare. Anul ăsta, în 2020, când am depus pentru a fi acceptați ca secțiune, am avut doar o abținere printre voturi și am devenit astfel secțiune oficială.”

Pe lângă membrii de bază, fondatori, echipa de la Chișinău a avut două runde de call-uri pentru a-și lărgi rândurile. Acum, se desfășoară o nouă rundă de înscrieri, iar la această etapă se fac interviurile de selectare, online.

Ce face ESN pentru un student străin și cum este diferit de oficiul Erasmus+

Cristina ne-a explicat că dacă oficiul Erasmus+ oferă informații pentru studenții interesați și lucrează cu universitățile, cu ministerele de profil, face campanii de informare, rolul ESN este un suport practic, direct către studenți și care nu se limitează doar la documente sau chestii serioase, ci ține și de petreceri, excursii prin oraș. „Noi nu ne limităm doar la studenții Erasmus, pentru că avem până la 10 persoane pe semestru. Rareori avem mai mult de atât. Noi ne orientăm către toți studenții internaționali care vin în Moldova și au nevoie de ajutorul nostru.”

Foto: Instagram/ESN Chisinau

Un student care vine să învețe la Chișinău are, prin urmare, un buddy, altfel spus, un prieten care-i oferă susținere pe durata studiilor sale. Acest prieten îl ajută pe student cu chestiile administrative sau îi oferă companie atunci când are nevoie. Pe lângă asta, membrii ESN organizează diverse evenimente distractive pentru a le face viața mai interesantă studenților.

Din păcate, studenții care vin nu au acces la un carnet de student moldovenesc și nu pot lua troleibuzul mai ieftin, spre exemplu. Cu toate acestea, ESN oferă carduri de reduceri pentru diverse servicii cu care organizația este parteneră, atât la nivel local, cât și internațional.

Este o activitate de voluntariat și va rămâne așa

„Printre noi sunt persoane care au avut experiențe academice Erasmus+ frumoase anume datorită ESN-ului din orașele în care au fost, iar asta i-a motivat. Sunt și cazuri în care oamenii nu au avut acest suport și au simțit frustrări personale, iar acum vor să ofere ceea ce ei nu au avut”, spune Cristina despre motivația de a fi parte din boardul ESN, activitate care este una de voluntariat și care va rămâne așa datorită specificului organizației la nivel internațional. „Un alt lucru care îi motivează pe cei mai tineri este faptul că tu poți să interacționezi cu studenți internaționali, să faci legături, să-ți practici engleza conversațională; învățăm împreună cum să contactăm o companie pentru un parteneriat, cum să identificăm un spațiu și să-l obținem pentru un oficiu.”

Alexandra spune că o motivează să cunoască studenți străini și să-i ajute ca experiența lor să devină cât mai interesantă. „Învăț să fac față multor situații de stres.”

Foto: Instagram/ESN Chisinau

Secțiunile ESN se autogestionează, chiar dacă au sprijin din partea universităților care le oferă oficiu sau alte materiale de care au nevoie. Oficiul ESN Chișinău e în blocul 5 al USM. „Noi încercăm să stabilim și diverse parteneriate, avem suportul Erasmus+ care ne ajută cu diverse materiale, am făcut parteneriate și cu unii agenți economici, Tucano ne-a oferit spațiul de două ori gratuit. De asemenea, pentru călătoria noastră din Istanbul am primit un bilet gratuit de la Turkish Airlines și acum lucrăm intens la a spori numărul de parteneriate pe care le avem pentru ca să putem să fim cât mai autosustenabili. Suntem și în proces de înregistrare legală pentru ca să aplicăm la diverse oportunități de finanțare.

Cum se menține o comunitate de studenți activă în timp de pandemie

Membrii își dau întâlniri online, acolo unde plănuiesc activitatea ulterioară a organizației și-și mai colorează zilele de izolare acasă.

Foto: Facebook/Erasmus Student Network Chisinau

Membrii s-au adaptat destul de rapid la situația actuală, având în vedere că sunt în plin proces de recrutare online a noilor voluntari. Mai mult, organizează deja primele evenimente online prin care încearcă să-și mențină comunitatea conectată. Săptămâna trecută au creat un quiz Kahoot! despre Moldova.

Le puteți urmări activitatea aici și aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente