‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
14.2 C
Chișinău
‹ adv ›
HomepageArticoleAgricultura este cool! Andriana Mocanu, studentă: Agricultura este un domeniu de perspectivă cu multe...

Agricultura este cool! Andriana Mocanu, studentă: Agricultura este un domeniu de perspectivă cu multe oportunități de angajare

‹ adv ›

Comentarii

‹ adv ›

Agricultura din Moldova s-a schimbat mult în ultimul timp, inclusiv datorită implicării tinerilor care vin în acest sector cu viziuni noi și aplică tehnologii moderne în afaceri. Dar pentru a ajunge să administreze propriile business-uri ei au nevoie de studii și experiență.

Andriana Mocanu este o tânără de 17 ani, care își face studiile la Școala Profesională din orașul Nisporeni, specialitatea Viticultor-vinificator, pomicultor, este în anul II.

De ce ai ales o specialitate agricolă?

„Am ales să fac această specialitate, deoarece mi s-a părut destul de interesant domeniul. Totodată, am studiat și am înțeles că am mai multe oportunități de angajare în câmpul muncii, după finalizarea studiilor. În plus, dragostea față de agricultură o am încă de pe când învățam la școală. Nu mă sperie faptul că trebuie să fac muncă fizică, că trebuie să mă scol de dimineață pentru a merge în câmp, indiferent de timpul de afară. Sunt în permanență conectată cu natura”.

Părinții te-au susținut, au înțeles alegerea ta?

„Atunci când le-am spus părinților că merg să fac o meserie în domeniul agricol ei m-au susținut și mi-au spus să învăț ca să pot să devin un bun specialist în domeniu. Nu au încercat să mă convingă că nu este bine sau că ar trebui să aleg o altă meserie”.

Ce oportunități îți oferă instituția în care îți faci studiile?

„Laboratoarele din instituția noastră sunt moderne, dotate cu echipamente și utilaje care ne permit să efectuăm experimentele necesare. Totodată, avem posibilitatea să vizităm mai multe gospodării, întreprinderi care au plantații moderne. Suntem instruiți cum sunt aplicate tehnologiile de ultimă oră pornind de la plantare, adminstrarea produselor de uz fitosanitar, tehnologii de prelucrare și întreținere. Instituția dispune de propria plantație de viță de vie unde ne petrecem orele la laborator și practice”.

Ai dori să-ți dezvolți propria afacere?

„Desigur că imediat după finalizarea studiilor mi-aș dori să mă angajez la o companie model unde să pot să acumulez cât mai multă experiență, ca mai apoi să pot să-mi deschid propria afacere în pomicultură. Îmi doresc să plantez o livadă de piersici, deoarece este o cultură solicitată pe piață”.

‹ adv ›

Dacă te-ai întoarce în trecut, ai opta pentru altă profesie?

„Cred că aș alege aceeași facultate, pentru că îmi place ce studiem. De când mă țin minte îmi doream să lucrez într-un domeniu apropiat cu agricultura. Mă bucur mult pentru alegerea pe care am făcut-o”.

Ce părere ai despre agricultura din țara noastră?

„Cred că agricultura din țara noastră se dezvoltă cu pași rapizi și tinde să fie în rând cu multe alte țări mai dezvoltate decât Republica Moldova. Cred că este un domeniu de perspectivă, care poate să contribuie la dezvoltarea economică a țării”.

Care ar fi îndemnul pentru tinerii care încă nu și-au ales o specialitate?

„Tinerii care se gândesc la o specialitate le recomand să cântărească bine și să facă studiile într-un domeniu care să le fie interesant, să se simtă motivați și să studieze. Eu cred că specialiștii buni vor fi mereu la mare căutare”.

‹ adv ›

Acest material este realizat de Agrobiznes în cadrul campaniei AgriCOOL – Agricultura este cool!, desfășurată cu suportul Proiectului USAID Agricultura Performantă în Moldova. Prin intermediul acestor istorii ne propunem să promovăm tinerii specialiști în agricultură. Opiniile autorilor exprimate în această publicaţie nu reflectă în mod obligatoriu viziunile Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) sau Guvernului SUA.

‹ adv ›

Advertoriale

‹ adv ›
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›

Recomandate

‹ adv ›