Tot mai mulți actuali și foști angajați din sistemul medical sparg tăcerea. „Ni s-a explicat că nu va plânge nimeni dacă o să plecăm din spital... sau din țară”

Tot mai mulți actuali sau foști angajați din cadrul sistemului medical din țară rup tăcerea. Aceștia relatează, pe rețelele de socializare, cum au fost tratați în diferite perioade, de către șefi sau autorități, în timp ce își desfășurau activitatea. Ecaterina, care acum doi ani era medic rezident în cadrul Spitalului Clinic Republican, a decis să împărtășească pe Facebook propria experiență și explică de ce mulți reprezentanți ai domeniului încă se tem să vorbească despre problemele din sistem.

Foto: businessmagazin.ro

„În iulie 2018 eram medic rezident la SCR. Într-o zi am avut o discuție aprinsă cu șefa de la HR, care depășise niște linii roșii în comunicarea cu mine și colegii mei. Am „îndrăznit” să cer să ne trateze cu respect. A doua zi toți medicii rezidenți am fost chemați de urgență la director. Ni s-a citit o lungă lecție de conduită. Ni s-a explicat că „nu va plânge nimeni dacă o să plecați de la spital... sau din țară”. La încheierea “ședinței” directorul a mai adăugat o frază: „Dacă cuiva ceva nu îi place, să își ia drapelul, să meargă să protesteze și să ceară drepturi în fața Parlamentului, dar nu aici la mine în spital. Aceea a fost ultima mea zi de lucru în sistemul medical din Republica Moldova”, relatează tânăra.

Foști și actuali angajați din sistemul medical rup tăcerea / Sursa:facebook.com/ecaterina.pitel

Ea aduce în discuție și un alt caz, al unei foste colege din cadrul aceluiași spital: „Peste exact 6 luni, în ianuarie 2019, în același spital, a fost “executată public” o altă colegă, pentru faptul că a îndrăznit să își exprime opinia în legătură cu mărirea de salariu despre care se tot trâmbița la toate posturile TV. Directorul instituției a acuzat-o de tot ce vrei…cică “dra murdărește imaginea spitalului ”, “face declarații cu tentă politică”….. ba chiar și câteva posturi de televiziune a chemat dl director la adunarea respectivă, ca să se convingă toată țara că medicii rezidenți sunt foaarte mulțumiți de salariu, de condiții… și în general de tot ce face partidul democrat pentru țară (peste 1 lună urmau alegerile parlamentare). Alina tot a plecat din spital… și din țară.”

Ecaterina face referite la fostul director al Spitalului Republican, Anatol Ciubotaru, demis recent de Comisia pentru Situații Excepționale.

„Se pare că oricine poate deveni victima acestui sistem infect, în care mereu se caută vinovați în loc să se caute soluții. Iată de ce doctorii tac”, a conchis tânăra.

Amintim că la 24 martie, un medic, două asistente medicale și o infermieră, toți lucrători medicali din cadrul SCR, au fost testați pozitiv la infecția cu noul tip de coronavirus, la un laborator privat. Într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății se menționa că directorul, fără să informeze după procedură MSMPS și ANSP, a decis efectuarea testelor în cadrul unui laborator privat și nu în cadrul laboratorului ANSP. A doua zi, Anatol Ciubotaru a fost demis din funcție, iar la scurt timp, a fost anunțat noul director al instituției, Andrei Uncuța.


Pub