Linkuri accesibilitate

Biroul Politici de Reintegrare: Tânăr de 19 ani, împușcat în armata transnistreană


Soldați din armata transnistreană, nerecunoscută de Chișinău
Soldați din armata transnistreană, nerecunoscută de Chișinău

Un tânăr de 19 ani înrolat în armata transnistreană a fost împușcat sâmbătă, potrivit unor postări de pe rețelele de socializare și unui comunicat al Biroului de reintegrare din guvernul de la Chişinău.

Comunicatul precizează că, potrivit informațiilor operative, un tânăr, cetățean al Republicii Moldova, de 19 ani, a fost împușcat în cap de către colegul său, în urma descărcării unui pistol automat. Tânărul a decedat pe loc. Incidentul a avut loc în stânga Nistrului.

„Biroul Politici de Reintegrare solicită organelor de aplicare a legii să investigheze acest incident în regim de urgență și atrage atenția avocatului poporului și partenerilor internaționali asupra necesității de a monitoriza investigarea acestui caz în regim prioritar”, se spune în comunicat.

O postare de pe rețele de socializare a unui utilizator din stânga Nistrului spune: „Război nu este, însă părinții trebuie să-și înmormânteze copiii? Vom afla cauza. Nu vom permite mușamalizarea acestui caz”.


Armata transnistreană este considerată drept ilegală de autoritățile de la Chişinău și este calificată drept „structură paramilitară”, iar organizațiile de apărare a drepturilor omului o consideră formă de privare de libertate.

Despre tratamentele degradante și tortura din armata transnistreană a vorbit și un tânăr din regiune, Alexandr Rjavitin, care a fugit acum cinci ani din armata transnistreană. Acesta a povestit, inclusiv într-un documentar realizat de Europa Liberă, experiențele prin care a trecut. În luna decembrie acesta a mers în vizită la familia sa din regiunea transnistreană și a fost răpit de organele de forțe locale.

Despre abuzurile la care sunt supuși recruții în armata transnistreană a fost scrisă și o carte. „Anul tinereții” este volumul de debut al tinerei scriitoare Larisa Calic. Volumul conține istoriile a 12 tineri care au făcut serviciul militar obligatoriu în stânga Nistrului.

XS
SM
MD
LG