Deputat din Platforma DA: „Faptul că Moldova a primit mai puțini bani de la UE decât Ucraina și Georgia este o notă proastă pusă Guvernului condus de Chicu”

Cornelia Cozonac
12/04/2020

Republica Moldova ar fi putut primi mai mulți bani pentru combaterea COVID-19,  dacă actualul guvern ar fi apelat mai rapid la UE, punând la dispoziția autorităților europene mai multă informație credibilă despre gravele probleme ale sistemului sanitar  și nu ar fi umblat ”cu cioara vopsită”. Este părerea deputatului Partidului Politic Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, care susține că faptulă că Moldova a primit de la UE de două ori mai puțini bani decât Ucraina și Georgia și sub ajutorul acordat Armeniei, este o notă proastă pusă Guvernului, condus de Ion Chicu.

UE a oferit 87 mln euro Republicii Moldova, pentru a acorda cetățenilor săi mai multă și mai calitativă îngrijire medicală, echipamente și materiale sanitare, susținere pentru medici. 

„UE a oferit un răspuns coordonat statelor membre și statelor asociate. UE a mobilizat 47 mlrd euro pentru a consolida sectoarele de sănătate publică din spațiul comunitar și atenuarea impactului socio-economic al crizei. UE a mobilizat mijloace pt a coordona efortul guvernelor naționale din statele membre pentru a combate răspândirea virusului și a-l ține sub control strict. Solidaritatea europeană nu se dezminte”, a sccris deputatul Igor Munteanu, pe pagina sa de Facebook. 

Igor Munteanu mai susține că cetățenii Republicii Moldova apreciază foarte mult sprijinul Uniunii Europene și au încredere în ideea europeană. Totuși, el consideră că „președintele I.Dodon ar trebui să dezmintă public minciuna tirajată zilele trecute despre faptul că „numai China și Rusia ajută RM”, iar prim-ministrul Ion Chicu „ar trebui și el să dezmintă public învinuirile lansate în adresa opoziției din data de 08.02. Decizia Curții de a suspenda efectele legii N.56 din 2 aprilie 2020 privind măsurile de susținere a cetățenilor și a actvității de înterpinzător este un rezultat al procedurilor încălcate, rezultatul celor 3 subiecte dubioase, contestate în sesizarea #Platformei DA, și nu în mod necesar, ”uneltirilor opoziției împotriva bugetarilor”. 

„Din păcate, fără a aștepta decizia finală a Curții, PM Chicu s-a grăbit să rezolve o situație de criză punând pe seama Comisiei Naționale Extraordinare de sănătate publică, răspunderea acțiunilor sale, în ciuda faptului că această comisie reprezintă doar un orga coordonator, fiind subordonată guvernului și lipsindu-i forța juridică și competența materială”, susține deputatul Igor Munteanu.

 

 

Cornelia Cozonac
12/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii