Un procuror cercetat pentru amestec în urmărirea penală la investigarea fraudei bancare țintește funcția de judecător. A fost vizat în anchetele CIJM

Mariana Colun
12/04/2020

Procurorul Anticorupție Andrei Băeșu, cercetat penal pentru amestec în înfăptuirea urmăririi penale la investigarea fraudei bancare, își dorește să acceadă în funcția de judecător. Cererea sa urmează să fie analizată în ședința de marți, 14 aprilie, a Consiliului Superior al Magistraturii. Anterior, acuzatorul a fost vizat în mai multe anchete jurnalistice ale CIJM.

Dosarul penal în care Băeșu are statut de bănuit a fost pornit de procurorul general Alexandr Stoianoglo în ianuarie curent. Acuzatorul de stat a ajuns în atenţia opiniei publice în 2017, când a instrumentat dosarul lui Veaceslav Platon. La solicitarea lui, judecătorii i-au aplicat lui Platon o pedeapsă de 18 ani de închisoare cu executare în penitenciar de tip închis, cu confiscarea bunurilor în valoare de peste 800 de milioane de lei.

Totodată, Andrei Băeșu a fost vizat într-o anchetă a Centrului de Investigații Jurnalistice despre un caz de mită mușamalizat de oamenii legii. Jurnaliștii scriau că o „remunerare” de 235 de mii de euro i-ar fi determinat pe procurorii Anticorupție să înceteze urmărirea penală și să-l elibereze din arest pe un om de afaceri, suspectat de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Intermediarul care a filmat cu camera ascunsă momentul în care transmitea banii unei procurore, a raportat cazul la Procuratura Anticorupție. Cazul a ajuns în gestiunea procurorului Băeșu, însă nu a avut finalitate.

Într-o altă anchetă în care figurează procurorul, jurnaliștii arătau că acesta beneficiază în fiecare an de donații de mii de euro, iar în 2018, a făcut cumpărături de peste un milion de lei, in timp ce întregul venit al familiei era de trei ori mai mic. „Baeșu și-a procurat un teren de 0,06 hectare pentru construcții, pentru care a plătit aproape 200.000 de lei, un imobil cu suprafața de 112 metri pătrați, estimat la 859.000 de lei, și un automobil Hyndai Tucson, produs acum zece ani, care l-a costat 120.000 de lei. O parte din cheltuielile de 1.179.000 de lei au fost acoperite de o donație de 6.500 de euro din partea cetățenei Parascovia Iahnei. Și în 2017, Baeșu a raportat o donație de 5.000 de euro din partea Elizavetei Curti. În același an, omul legii și-a procurat cu 18.000 de lei un automobil de model Volkswagen. În 2016, Baeșu a obţinut donaţii de peste 8.200 de euro din partea părinţilor săi. Totodată, familia a câștigat 12.000 de euro, cu peste  50.000 de lei mai mult decât salariul său de 157.000 de lei pe care l-a primit în 2016”, scriau jurnaliștii.

Mariana Colun
12/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii