Medici de la Stația de Urgență Botanica îi cer Ministerului Sănătății să-i asigure cu echipamente de protecție de calitate: „În caz contrar, noi suntem pregătiți să reacționăm”

Cornelia Cozonac
12/04/2020

Colectivul Stației Asistență Medicală de Urgență Botanica a confirmat, printr-o postare pe rețelele sociale, că echipamentul de protecție din dotarea echipelor care merg la chemări cu suspecție la coronavirus este de calitate îndoilenică, așa cum a arătat, într-o secvență video asistentul medical Eugeniu Cebotari, postare care a devenit virală pe internet. Medicii îi cer Ministerului Sănătății să doteze stațiile de asistență medicală de urgență cu echipament de calitate, în măsură să le asigure protecția. Ei spun că „sunt pregătiți să reacționeze”, dacă ministerul nu va întreprinde măsuri pentru a-i proteja. 

„Cu părere de rău, echipamentul de protecție de care dispunem la moment este adevărat asemănător celui prezentat de colegul nostru Eugeniu Cebotari. Vrem ca Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale să întreprindă măsuri urgente referitor la echipamentul de protecție pentru colaboratorii medicali din prima linie”, se arată într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a unuia dintre angajați.  

„Trebuie să returnăm ochelarii de protecție care sunt de unică folosință pentru a fi dezinfectați, însă nu avem dovadă de sterilitate la următoarea folosire.
Măștile de protecție nu corespund standardelor de protecție.  Mănușile nu corespund echipamentului, nu acoperă manjeta costumului”, precizează medicii de pe Urgență de la Botanica.

Referitor la dclarațiile ministrei Sănătății că  personalul medical infectat nu a respectat normele de protecție, medicii spun că ar trebui să ministerul să-i asigure mai întâi  cu echipament care corespunde normelor standarde de protecție.

Echipa de la Botanica a Serviciului de Urgență spune că este dispusă „să reacționeze la alt nivel” dacă ministerul nu va întreprinde măsuri de asisgurarea a lucrătorilor medicali cu echipament de protecție adecvat. 

Ministra Sănătății Viorica Dumbrăveanu a afirmat într-o conferință de presă că lucrătorii medicali nu ar respecta măsurile de precauți când utilizează echipamentul de protecție. „Ei îmbracă echimentul de protecție, dar când îl dezbracă nu întotdeauna respectă rigorile”, a spus ministra Sănătății. Ea a mai spus că din totalul medicilor infectați cu COVID-19, doar 29 vor primi indemnizații de la stat pentru că s-au infectat la locul de muncă. Despre ceilalți, peste 300 de angajați medicali, autoritățile spun că nu s-a constatat că s-ar fi infectat în timpul exercitării funcțiilor de serviciu.   

Cornelia Cozonac
12/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii