Actualitate

Marea Britanie primeşte cea mai proastă veste. Ţara se află într-o situaţie dezastruoasă în care nu a mai fost de aprope 100 de ani

Economia britanică ar putea înregistra o contracţie cuprinsă între 15% şi 25% în al doilea trimestru din 2020, ca rezultat al blocajului economic generat de măsurile impuse pentru a opri răspândirea pandemiei de coronavirus, ceea ce ar reprezenta cel mai abrupt declin din acest secol, potrivit datelor Institutului Naţional de Cercetare Economică şi Socială (NIESR), citate de FT.

Institutul independent de cercetare NIESR a calculat că economia britanică s-ar putea contracta cu 25% în perioada aprilie-iunie, dacă măsurile de carantină sunt menţinute până în luna mai, sau chiar mai mult.

„Carantina generează cea mai amplă contracţie a activităţii economice din 1921”, au notat reprezentanţii institutului.

Cele mai afectate sectoare vor fi distribuţia, hotelurile, restaurantele şi construcţiile – unde activitatea a scăzut cu o treime în comparaţie cu trimestrul anterior – în timp ce în privinţa serviciilor scăderea este mai redusă, situându-se la 8%.

„Impactul puternic al COVID-19 şi măsurile de carantină impuse la nivel global au aruncat economia într-un teritoriu necunoscut unde putem vedea scăderi de PIB la un ritm trimetrial record. (…) Fără îndoială, relansarea instantă şi puternică a economiei rămâne o posibilitate, în cazul în care răspândirea virusului este oprită rapid”, a notat Kemar Whyte, senior economist în cadrul NIESR.

Pentru primul trimestru, NIESR se aşteaptă ca PIB-ul britanic să se diminueze cu 5%,ca urmare a unui declin de 6,6% în sectorul de construcţii, corelat cu o scădere de 4% în servicii şi manufactură.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *