Fermierii au primit verde la comerț ambulant în Chișinău. 15 locuri unde poți cumpăra legume și fructe

PE SCURT

Primăria mun. Chișinău a publicat o listă de 15 adrese unde vor fi amplasate punctele de comerț ambulant a produselor vegetale. Acestea se află în sectoarele Botanica, Ciocana, Râșcani, Buiucani.

Totodată, va fi permisă și desfășurarea comerțului angro, zilnic, între orele: 06:00-17:00, cu produse agricole vegetale, material săditor, semincer de producție proprie și animale domestice.

PE LUNG

Primăria municipiului Chișinău informează că pe perioada stării de urgență (până la 15 mai a.c.), în sectoarele Capitalei va fi permisă desfășurarea comerțului ambulant pentru gospodăriile țărănești (de fermier), cu produse agricole vegetale de producție proprie, inclusiv material săditor și semincer (din remorcă sau automagazin).

Prevederi în acest sens au fost aprobate de către Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, prin decizia nr. 9 din 09.04.2020.

Zonele de comerț au fost stabilite în baza schemelor de amplasare emise de preturile de sector și vor activa zilnic, între orele 06:00-14:00, cu asigurarea obligatorie a respectării normelor pentru prevenirea răspândirii infecției COVID-19.

Adresele stabilite pentru comercializarea ambulantă a produselor vegetale autohtone:

Botanica: bd. Cuza-Vodă, 30/1, intersecție cu str. Independenței; bd. Traian, intersecție cu str. Independenței, 48;  str. Matei Milo, intersecție bd. Dacia; str. Șos. Muncești, 170.

Buiucani: str. Onisifor Ghibu, 9; Calea Ieșilor, 61/2; Calea Ieșilor, 11.

Sectorul Centru: str. Ialoveni, 94; str. Grenoble, 165/4; Ismail 90 (în parcare); str. N. Testemițanu, 13 (parcare); șos. Hâncești, 86 (parcare).

Ciocana: str. Voluntarilor, 15.

Râșcani: str. Miron Costin, 13/1; str. Andrei Doga, 33.

Totodată, va fi permisă și desfășurarea comerțului angro, zilnic, între orele: 06:00-17:00, cu produse agricole vegetale, material săditor, semincer de producție proprie și animale domestice, pe teritoriul amenajat din strada Cărbunari 9, aflat în gestiunea economică a Î. M. „Piața Centrală”, cu condiția respectării normelor igienice pentru reducerea infecției prin coronavirus de tip nou (minimum 3 metri distantă între unitățile comerciale).

Cum au crescut prețurile odată cu cazurile de infecție Covid-19

Produsele alimentare au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor, în luna martie comparativ cu februarie, respectiv au urcat cu 0,35%, arată date ale Biroului Național de Statistică (BNS). Potrivit BNS, inflația anuală (pentru ultimele 12 luni), a constituit 5,94%, inclusiv la produse alimentare – 10,50%, mărfuri nealimentare 2,58% și servicii prestate populației – 3,76%, transmite mold-street.md.

Astfel în luna martie 2020 fața de februarie 2020 au fost înregistrate creșteri de prețuri la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 5,7%, fructe proaspete – cu 3,6% (inclusiv: citrice – cu 10,7%, fructe de livadă sămânțoase – cu 3,6%, struguri – cu 3,5%, fructe exotice – cu 2,2%), ciocolată și bomboane din ciocolată – cu 2,1%, legume proaspete – cu 1,6% (în special: usturoi – cu 24,6%, ceapă uscată – cu 11,8%, ciuperci – cu 3,5%, boboase – cu 1,9%, varză, ardei grași și sfeclă roșie – cu a câte 2,7%, morcovi – cu 0,8%), carne de vită – cu 1,2%, carne de oi, carne de iepure, votcă și crupe – cu a câte 0,7%, paste făinoase și faină de grâu – cu a câte 0,5%.

Totodată, în luna martie au scăzut prețurile la ouă de găină – cu 11,3%, vinete – cu 6,5%, tomate – cu 5,2%, carne de porc – cu 3,0%, brânză din lapte de vacă și pastă de brânză – cu 1,3%, castraveți – cu 0,5%, pește proaspăt – cu 0,3%, carne de pasăre, preparate din carne și semifabricate, smântână – cu a câte 0,2%.

Lucrez în jurnalism din 2012 și am învățat meseria din practică, pe teren. Am preluat Moldova.org în calitate de manageră în 2016 și de atunci am reușit nu doar să creștem echipa, ci și să transformăm radical forma și menirea redacției. Mă mândresc cu o echipă feministă, care ține pasul cu trendurile internaționale, practicând jurnalismul constructiv și de soluții. Depun efort pentru ca Moldova.org să se asocieze și colaboreze cu organizații de la noi și internaționale, care împărtășesc aceleași valori. Asta pentru că noi facem mai mult decât jurnalism, noi construim o comunitate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.