Ministrul de Externe: Mulți dintre cetățenii moldoveni, blocați la hotarele statelor UE, au probleme cu actele

Mulți dintre cetățenii moldoveni, blocați la hotarele statelor membre ale Uniunii Europene care au solicitat ajutorul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a ajunge acasă, au probleme legale, a declarat ministrul de Externe, Oleg Țulea la emisiunea Puterea a Patra de la postul N4.

Foto: gov.md

„Avem foarte mulţi cetăţeni blocaţi la hotarul dintre Ungaria şi România. Am înţeles că această problemă, era, probabil, superficial tratată de cei care nu s-au ostenit să întrebe de ce toţi cetăţenii moldoveni tranzitează liber România, iar un anumit număr de cetăţeni sunt blocaţi. Răspunsul este la suprafaţă. Persoanele care au rămas blocate la acele puncte de frontiere aveau probleme legale, legate de depăşirea perioadei de şedere în UE. Aveau interdicţii aplicate de diferite state din UE, Italia, Cehia, nu recent, jumătate de an în urmă, un an în urmă. Astfel, aceşti cetăţeni nu puteau trece din Ungaria, ultimul stat schengen, pentru că în sistemul poliţiei de frontieră apăreau însemnaţi cu roşu”, a declarat diplomatul.

Oleg Țulea a menționat faptul că acești cetățeni au avut posibilitatea să-și rezolve problemele înainte să pornească la drum. „Ei puteau să solicite autorităților țării care le-a aplicat aceste interdicții, soluția care să le permită să se întoarcă acasă pe o anumită perioadă de timp. Au fost multe cazuri când moldovenii au au depășit termenul de ședere de 90 de zile pe teritoriul UE, din cauza că nu au avut posibilitatea să revină acasă”.

Oficialul a precizat că MAEIE a solicitat statelor membre UE aplicarea unor măsuri indulgente pentru toate solicitările care vin în această privință, ca să le fie prelungită șederea legală din motivul că nu au posibilitatea să revină în țară”.

Ministrul de Externe a spus că la moment, MAEIE poate raporta o cifră de peste 7 500 de cetățeni care au primit suportul diplomaților moldoveni pentru a reveni în țară, atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană.

Menționăm că MAEIE a anunțat organizarea misiunilor de repatriere, cu zboruri charter, în perioada 10-12 aprilie 2020 și a numit categoriile de persoane care au prioritate la includerea pe listele de pasageri.

Lista cu datele de contact ale misiunilor diplomatice le găsiți aici.


Pub