Despre situația dezastruoasă din instituțiile medicale. Dodon: Cei care au decis să închidă spitalele raionale sunt mari patrioți acum

Șeful statului, Igor Dodon acuză „politicile proaste duse de guverne în ultimii 10 ani” de starea dezastruoasă din medicină. „Mulți dintre cei care au fost în guvernele precedente acum sunt tare mari patrioți și merg cu măști prin spitale și o fac pe eroii, dar unde ați fost voi când erați prim-miniștri, miniștri, de ce ați promovat proiectul să lichidați spitale, de ce ați blocat procurarea ambulanțelor?”, întreabă acesta în cadrul emisiunii Președintele răspunde.

„Situația în medicină o avem datorită politicilor proaste duse de guverne în ultimii 10 ani cel puțin. Nu o să dau nume ce Guverne au fost, dar întâi au început să închidă școlile unii deștepți, apoi au spus că avem prea multe spitale și hai să lichidăm spitalele raionale și vom face 3-4 spitale regionale. De ce situația e dificilă? Chicu sau Dodon e vinovat? De ce în ultimii 10 ani au luat decizia de a închide spitalele raionale, când noi spuneam că nu se permite, că e crimă? Și acum sunt are mulți deștepți”, a menționat Igor Dodon.

„Au fost mai multe proiecte finanțate de străini, de lichidare a spitalelor și acum avem ce avem. Mulți dintre cei care au fost în guvernele precedente acum sunt tare mari patrioți și merg cu măști prin spitale și o fac pe eroii, dar unde ați fost voi când erați prim-miniștri, miniștri, de ce nu ați mers în spitale, de ce ați promovat proiectul să lichidați spitalul, de ce ați blocat procurarea ambulanțelor, care trebuiau să fie la 1 februarie în Moldova? Acum ca aerul trebuiesc la toți”, a mai adăugat Dodon.

Șeful statului a anunțat că va vizita câteva spitale raionale pe parcursul următoarelor zile, pentru a vedea situația la fața locului, precizând, totodată, că în urma pandemiei de Covid-19, va trebui să fie revizuită atitudinea față de medicină. „Da situația nu este simplă, gestionăm cu ceea ce avem la această etapă. Sunt ferm convins că după gestionarea acestei crize se va schimba atitudinea față de medicină, față de medici, salariile medicilor, echipamentele și obligatoriu investițiile în infrastructură. Trebuie să revenim la ceea ce a fost anterior, dacă nu este spital în sat, să fie obligatoriu punct medical cu un medic doi. Toate spitalele raionale trebuiesc restabilite”, a conchis Igor Dodon.


Pub