100 de zile de coronavirus: De la primul avertisment la pandemia care a paralizat planeta

La începutul răspândirii virusului din Wuhan, nimeni nu se aștepta că se va ajunge la pandemia care a afectat mai toată planeta. Pe 9 aprilie s-au împlinit 100 de zile de când chinezii au depistat un caz de pneumonie dintr-o cauză necunoscută. Nimeni nu știa, pe atunci, că acesta va fi începutul pandemiei care va reprezenta un element definitoriu al deceniului actual. Publicația The Guardian, citată de Playtech.ro a făcut un rezumat al celor mai importante zile de la izbucnirea epidemiei.

Foto: rtmagazine.com

Ziua 1

Pe 1 ianuarie 2020, piața din Wuhan se închide. Oameni în costume de protecția iau mostre de pe suprafețele din piață și le așează în pungi de plastic sigilate. Autoritățile din China încearcă să ascundă cazurile de pneumonie dintr-o cauză necunoscută.

Ziua 9

Boala misterioasă are o cauză: oamenii de știință chinezi spun că pacienții bolnavi din Wuhan au contractat un coronavirus nedescoperit anterior. Pe 9 ianuarie se confirmă prima victimă cunoscută a noului virus: un bărbat de 61 de ani, care a murit într-un spital din Wuhan în noaptea anterioară.

Ziua 13

Coronavirusul iese din China. Thailanda raportează primul său caz, care implică un rezident din Wuhan, în vârstă de 61 de ani, a cărui temperatură a fost detectată de un scaner de supraveghere termică în aeroportul din Bangkok.

În 13 ianuarie, guvernul chinez spunea că nu există dovezi că virusul s-ar putea transmite de la om la om. Același mesaj este transmis și de Organizația Mondială a Sănătății.

Ziua 20

Pe 20 ianuarie, expertul în boli respiratorii Zhong Nanshan spune că au fost raportate două cazuri de persoane infectate cu noul virus în regiunea Guangdong. Acestea nu ar fi avut nicio legătură directă cu provincia Wuhan. Concluzia este una certă acum: virusul se poate transmite de la om la om.

Virusul se răspândește în mai multe țări: există cazuri în Japonia, Coreea de Sud și SUA.

Ziua 24

Virusul ajunge pentru prima dată în Europa. Două cazuri de persoane infectate cu noul virus sunt confirmate în Franța.

În Wuhan, numărul de cazuri crește dramatic.

Ziua 31

Marea Britanie iese din Uniunea Europeană.

Niciun deces nu este înregistrat în afara Chinei. Totuși, SUA anunță că interzic intrarea străinilor care au fost recent în China.

Ziua 36

Are loc primul deces în afara Chinei. Este vorba despre un rezident din Wuhan care a dezvoltat pneumonie severă și moare într-un spital din Manila, în Filipine. Directorul general al OMS spune că răspândirea internațională a bolii pare a fi „minimă și lentă”, deși ar putea să se agraveze. Menționează și că nu este necesară oprirea comerțului și călătoriilor internaționale.

Ziua 56

Virusul reprezintă o amenințare la nivel global. Pe 25 februarie, pentru prima dată, numărul de cazuri este mai mare la nivel global decât pe teritoriul Chinei. Potrivit datelor cifre oficiale, Beijingul a atins apogeul focarului său în urmă cu două zile, când au murit 150 de persoane.

Cu patru zile înainte, Italia înregistrează primul caz. În ziua respectivă, avea 11 decese.

Ziua 57

Primul caz de infecție cu coronavirus în țara vecină, România este confirmat de ministrul Sănătății, Victor Costache.

Ziua 66

În ultimele șase zile, mortalitatea în Italia crește de șase ori. Peste 230 de italieni au fost uciși de virus și sunt înregistrate peste 1200 de cazuri în fiecare zi. La Roma, școlile se închid.

Prima victimă a virusului moare în Marea Britanie: o femeie de 70 de ani. Cu trei zile înainte, Boris Johnson spune că virusul nu reprezintă un risc.

Este înregistrat primul caz de coronavirus în Moldova, fiind vorba despre o femeie venită din Italia.

Ziua 70

Pe 10 martie, Italia devine primul stat din lume care impune măsura dură a carantinei totale pentru a preveni răspândirea pandemia de coronavirus.

Ziua 71

Pe 11 martie, OMS declară ceea ce deja era evident: ne confruntăm cu o pandemie. La nivel mondial, există aproape 120.000 de cazuri.

Ziua 78

Pe 18 martie, este înregistrat primul deces cauzat de coronavirus în Republica Moldova. Este vorba despre o femeie de 61 ani , care avea și alte boli cronice.

Ziua 82

Pe 22 martie, în România este înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu noul coronavirus.

Ziua 93

Numărul de cazuri la nivel mondial depășește un milion, iar numărul de decese trece de 50.000.

Boris Johnson, prim-ministrul Marii Britanii, este confirmat cu coronavirus.

Ziua 99

Pe 8 aprilie, în China se înregistrează prima zi cu zero morți. Sâmbăta anterioară este cea mai neagră zi de la izbucnirea epidemiei: 6.500 de morți pe planetă.

Peste 83.000 de oameni sunt morți și aproape 1,5 milioane au fost infectați. Aproximativ 310.000 s-au recuperat.


Pub