(video) Ministerul Justiției are un nou Secretar de Stat. Vezi cine a fost aprobat de Cabinetul de Miniștri

Cabinetul de miniștri s-a întrunit astăzi, 10 aprilie, în ședință. Pe ordinea de zi sunt incluse 19 de subiecte, printre care inițierea negocierilor și aprobarea semnării Memorandumului de înțelegere dintre Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare cu privire la prima fază a Proiectului „Republica Moldova: crearea oportunităților de muncă prin sisteme îmbunătățite de piață.”

Foto: UNIMEDIA

(15:57) Ședința Guvernului s-a încheiat.

(15:55) Miniștrii au aprobat proiectul cu privire la alocarea mijloacelor financiare. Astfel, se alocă 5864,0 mii lei din fondul de intervenție al Guvernului:

5 400,0 mii lei Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale pentru procurarea combinezoanelor de protecție;

464 mii lei pentru acordarea indemnizațiilor unice persoanelor angajate în sistemul medical care au contractat infecția Covid-19 la locul de muncă, inclusiv:

384,0 mii lei – Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale;

48,0 mii lei – Consiliului municipal Chișinău;

32,0 mii lei – Consiliului raional Hîncești.

(15:48) Cabinetul de Miniștri a aprobat Metodologia de calculare a preţurilor la mijloacele ajutătoare tehnice confecţionate de către Instituţia publică „Centrul Republican Experimental Protezare, Ortopedie şi Reabilitare” și modificarea unor acte normative. Detalii aici.

(15:46) Guvernul a aprobat proiectul cu privire la prelungirea interzicerii exportului unor produse. Se prelungește, până la 15 mai 2020 inclusiv, interdicția de export din Republica Moldova a următoarelor produse:

a) măşti medicale (pozițiile tarifare 630790, 481890); b) mănuşi medicale (pozițiile tarifare 401511, 401519); c) produse biocide (dezinfectanţi medicali), incluse în Registrul naţional al produselor biocide şi în Registrul de stat al dispozitivelor medicale (poziția tarifară 3808).

(15:44) Executivul a aprobat proiectul cu privire la aprobarea proiectului de lege pentru ratificarea Contractului de finanțare dintre Republica Moldova și Banca Europeană de Investiții privind implementarea proiectului „Deșeuri solide în Republica Moldova”. Uunul din obiectivele Republicii Moldova consta în gestionarea conformă a deșeurilor solide prin dezvoltarea infrastructurii și a serviciilor necesare pentru a proteja în mod adecvat mediul înconjurator la nivel național și local.

(15:42) Proiectul cu privire la modificarea și completarea unor acte normative și cuu privire la aprobarea Avizului asupra proiectului de lege pentru completarea Codului funciar nr. 828/1991 a fost avizat negativ de Executiv.

(15:39) Cabinetul de Miniștri a aprobat Avizul asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 270/2018 privind sistemul unitar de salarizare în sectorul bugetar. Proiectul înaintat are drept scop stabilirea în sarcina Ministerului Finanțelor a obligației de a publica cuantumurile salariilor de bază ale persoanelor cu funcții de demnitate publică, a personalului din cabinetul persoanelor cu funcții de demnitate publică, a funcționarilor publici de conducere de nivel superior și a conducătorilor și adjuncților conducătorilor instituțiilor publice din subordinea Guvernului în scopul de a face transparentă informația de interes public cu privire la remunerarea funcționarilor și demnitarilor de rang înalt din stat.

(15:37) Guvernul a aprobat și urmează să se prezintă Parlamentului Avizul la proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative. Intervențiile legislative preconizate se referă la modificarea Codului jurisdicției constituționale nr. 502/1995, a Legii nr. 317/1994 cu privire la Curtea Constituțională, a Legii nr. 789/1996 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, a Legii nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, precum și a Codului de procedură penală al Republicii Moldova nr. 122/2003. În contextul modificărilor propuse, se instituie pentru instanțele judecătorești de toate nivelurile și Consiliul Superior al Magistraturii dreptul de a sesiza instanța de jurisdicție constituțională prin intermediul instituției „excepției de neconstituționalitate” prevăzute la art. 135 alin. (1) lit. g) din Constituția Republicii Moldova.

(15:36) A fost aprobat Regulamentul privind gestionarea materialului biologic de către Executiv. Regulamentul stabilește modalitatea de prelevare, transportare, păstrare, evidență și distrugere a materialului biologic recoltat de la persoanele şi obiectele pasibile înregistrării genetice. Vezi ce presupune detaliat proiectul de lege aici.

(15:32) Miniștrii au aprobat proiectul de lege cu privire la legitimațiile de veterani ai organelor afacerilor interne. Detalii aici.

(15: 26) Cabinetul de Miniștri a aprobat proiectul cu privire la aprobarea Strategiei naţionale antidrog pentru anii 2020-2027 şi a Planului naţional de acţiuni antidrog pentru anii 2020-2021. Strategia are scopul îndeplinirii angajamentelor asumate de Republica Moldova cu privire la reducerea cererii de droguri, reducerea riscurilor condiționate de consumul de droguri, reducerea ofertei de droguri, coordonarea activităților, monitorizarea și raportarea, cooperarea internațională, implementarea măsurilor alternative arestului preventiv și pedepselor privative de libertate în cazurile asociate consumului de droguri, respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale persoanelor.

(15:24) Norma sanitar-veterinară privind cerințele de supraveghere şi metodele de diagnostic a bolilor la animalele acvatice, aprobată de Guvern.

(15:23) Membrii Executivului au avizat negativ proiectul de lege pentru modificarea articolului 13 din Legea nr. 289/2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

(15:21) Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul privire la organizarea și funcționarea Casei Naționale de Asigurări Sociale

(15:18) Proiectului de lege cu privire la modificarea anexei la Legea nr. 852/2002 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la regimul comercial și reglementarea utilizării hidrocarburilor halogenate care distrug stratul de ozon, aprobat de medmbrii Executivului. Detalii aici.

(15:17) Cabinetul de Miniștri a aprobat Regulamentul cu privire la organizarea şi funcţionarea Sistemului inform aţional autom atizat „e-Integritate”.

(15:15) A fost aprobat proiectul de lege cu privire la aprobarea Conceptului tehnic al Sistemului informațional „Evidența solicitanților și beneficiarilor de subvenții.”

(15:13) Directorul General adjunct al Agenției de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI), Andrei Popa, demis din funție în legătură cu expirarea mandatului.

(15:12) S-a aprobat candidadura dlui Dorin Lișman în funcția de Secretar de Stat al Ministrului Justiției.

(15:09) Pentru prima oară în istoria Republicii Moldova, ședința Guvernului are loc în regim online. Ședința Guvernului a început.

Urmăriți live pe UNIMEDIA:


Pub