Chișinăul solicită convocarea de urgență a formatului 5+2: Partea transnistreană blochează acțiunile de salvare a vieții și sănătății omenești

Biroul politici pentru Reintegrare denunță acțiunile abuzive ale Tiraspolului de blocare a accesului la acțiunile de salvare a cetățenilor moldoveni, dar și la accesul la informație, și cere convocarea în ședință formatului 5+2. Anunțul a fost făcut de către reprezentanta politică din partea Chișinăului pentru reglementarea conflictului transnistrean, Cristina Lesnic.

Foto: publika.md

„După multiple eforturi pe care le-a făcut biroul politici pentru reintegrare, eu personal și Chișinăul, pentru depășirea unei situații de urgență provocate de pandemia Covid-19, lipsa informațiilor reale din regiunea transnistreană, dar și blocarea acțiunii de salvare a vieții și sănătății omenești, am constatat că unica soluție este convocarea formatului 5+2”, a declarat viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic.

Lesnic precizat că astăzi a expediat scrisori tuturor actorilor din formatul 5+2, prin care a solicitat să fie convocată în regim de urgență ședința pe subiectul Covid-19.

„Așa numita autoizolare a structurilor din stânga Nistrului nu se încadrează în legitimitatea de misiune a drepturilor omului. Am sesizat OMS, organizațiile internaționale, partenerii externi ai Republicii Moldova, dar si Avocatul poporului, a spus viceprim-ministra.

Potrivit ei, cei 320 mii de cetățeni moldoveni care locuiesc în stânga Nistrului dețin asigurare medicală, iar autoizolarea inventată și impusă de către partea transnistreană, îngrădește accesul acestora la medicamente compensate, extrem de vitale pe timp de pandemie.

La data de astăzi, sunt înregistrate 78 de cazuri confirmate de Covid-19 în regiunea transnistreană, dintre care 74 sunt cu transmitere locală.

Ședința grupului de lucru urma să aibă loc joi, pe 9 aprilie, dar nu a avut loc, pentru că autoritățile separatiste nu s-au prezentat. Printr-un mesaj informal, însă, Tiraspolul a informat că nu va da curs invitației pentru ședința propusă în această dată.

La ședința grupului de lucru pentru ocrotirea sănătății se planifica discutarea modului de interacțiune cu reprezentanții Tiraspolului în contextul situației epidemiologice actuale.

Anterior, Chișinăul a solicitat intervenția OSCE pentru lichidarea posturilor de control fortificate ilegal de către Tiraspol în zona de securitate, ce blochează libera circulație a medicilor în localitățile din dreapta Nistrului.

Amintim că la data de 3 aprilie, 2020, Membrii Punctului Focal de la Chișinău au convenit ca persoanele infectate de Covid-19 de pe ambele maluri ale Nistrului să beneficieze de aceeași atitudine din partea Ministerului Sănătății, iar autoritățile de la Chișinău vor ca pacienții grav bolnavi de Covid-19 din stânga Nistrului să fie referiți instituțiilor medicale strategice din municipiul Chișinău.


Pub