Va fi sau nu prelungită starea de urgență până pe 15 iunie?Ce răspunde Igor Dodon

Președintele Igor Dodon neagă afirmațiile primarului de Bălți, Renato Usatîi, precum că în cadrul unei ședințe secrete ar fi fost luată decizia de a prelungi perioada stării de urgență până pe 15 iunie. Totuși, șeful statului admite că termenul de 60 de zile, instituit inițal de Parlament, ar putea fi prelungit dacă situația în țară nu se va ameliora.

„Nu este luată o astfel de decizie și nu o poate lua președintele sau Guvernul, pentru că starea de urgență este declarată și prelungită de către Parlamentul Republicii Moldova, prin majoritate parlamentară”, a declarat Igor Dodon.

„Ne dorim foarte mult ca riscurile care sunt acum destul de mari să fie mai mici sau să dispară. Ne dorim ca starea de urgență să se finalizeze pe data de 15 iunie. Evident că și dacă se va finaliza, noi toți trebuie să fim foarte precauți. Vedem că unele țări au prelungit perioada. Am fost învinuiți când am luat decizia de a institui starea de urgență pentru o perioadă de 60 de zile, pentru ca după asta și multe alte țări să prelungească termenul. Înseamnă că am propus corect 60 de zile și nu 30, pe 16 martie”, a mai adăugat președintele.

Totuși, nu este clar dacă Igor Dodon s-a incurcat sau nu atunci când a repetat de mai multe ori iunie în loc de mai. Însă acesta a dat de înțeles că dacă situația nu se va ameliora până pe 15 mai, Parlamentul ar putea prelungi perioada stării de urgență.

Totodată, șeful statului a anunțat că la sfârșitul lunii aprilie și începutul lunii mai, urmează să fie scoase unele restricții pentru activitatea economică: „Comerțul, Horeca, restaurantele, barurile, cafenelele, dar vom vedea care va fi situația la sfârșitul lunii aprilie. Dacă dinamica va fi pozitivă, vom scoate unele restricții, ca oamenii să poată să iasă din casă, să meargă la magazine, nu doar alimentare, să fie posibile și alte activități”.

Pe de altă parte, în localitățile din țară în care a fost instituit regimul de carantină, restricțiile vor fi menținută până când situația se va ameliora.

La 17 martie, Parlamentul a instituit stare de urgență în Republica Moldova, pentru 60 de zile, până pe 15 mai 2020.


Pub