LIVE TEXT/ 149 de cazuri noi de infecție cu COVID-19. Bilanțul ajunge la 1438 de persoane

PE SCURT

Ora 17:13

149 de cazuri noi de COVID-19 în Republica Moldova. Astfel, bilanțul persoanelor infectate a ajuns la 1438. Datele au fost anunțate de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

Ora 16:00

Ministerul Finanțelor va aloca 5,864 milioane lei pentru procurarea combinezoanelor de protecție și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

Ora 15:30

Guvernul a prelungit până pe 15 mai interdicția de export a măştilor, mănușilor medicale și a dezinfectanţilor medicali.

Ora 14:50

În regiunea transnistreană au fost confirmate alte opt cazuri de infectare cu COVID-19. În total, în stânga Nistrului numărul persoanelor infectate a ajuns la 86.

Ora 13:45

Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, anunță Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove. În același timp, președintele Igor Dodon susține că delegația care va merge în Israel nu va fi plasată în carantină.

Ora 12:50

Autoritățile de la Chișinău vor organiza săptămâna viitoare șase zboruri charter pentru repatrierea cetățenilor noștri de peste hotare. În total, până în prezent, au fost repatriați peste 8000 de cetățeni moldoveni din mai multe țări.

Ora 11:55

Comisia pentru Situații Excepționale a aprobat astăzi mai multe măsuri care au fost incluse în angajarea de răspundere a Guvernului, dar suspendate ieri prin decizia Curții Constituționale. Printre acestea figurează acordarea ajutor de şomaj în valoare de 2775 de lei, majorarea venitului lunar minim garantat de la 1107 lei până la 1300 lei, scutirea de plata patentei.

Ora 11;30

O pensionară din Chișinău, în vârstă de 66 de ani, a ajuns la marginea disperării, după ce a fost amendată cu 22 500 de lei pentru că ar fi încălcat regimul de izolare la domiciliu, impus de autorități. Femeia ar putea achita amenda doar dacă timp de aproape doi ani, ar strânge, în fiecare lună, pensia de 1300 de lei pe care o primește. Istoria a fost relatată de colegii de la Ziarul de Gardă.

Ora. 11:10

Centrul COVID de la Moldexpo și-a început astăzi activitatea. Acolo au fost transportate cu ambulanța primele persoane suspecte la noul coronavirus.

Ora.10:50

Șeful Poliției de Frontieră al R.Moldova, Corneliu Groza, a fost testat pozitiv la COVID-19. Informația a fost confirmată de președintele Igor Dodon în cadrul vlogului „Președintele Răspunde”.

Ora 10:00

Până astăzi, în Republica Moldova au fost înregistrate 1289 de cazuri confirmate cu COVID-19. Din numărul total, 143 de pacienți sunt în stare gravă. Opt persoane sunt intubate. 433 de bolnavi sunt în stare de gravitate medie. Informația a fost prezentată de ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, în cadrul briefingului de dimineață.

Ora 9:30

Trei tone de ajutor umanitar, ce include echipamente și consumabile medicale, au fost ofeite astăzi de China autorităților din Republica Moldova.

Ora 9:15

La Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău sunt 21 de bolnavi și 11 cadre medicale confirmate cu coronavirus de tip nou. Informația a fost prezentată de oficiul Avocatului Poporului, care a solicitat autorităților date despre îmbolnăvirile din instituție. Bolnavii sunt tratați nemijlocit în spital conform protocoalelor și Ghidurilor MSMPS. Pacienții cu COVID-19 nu sunt transferați în alte instituții în legătură cu care au fost internați.

PE LUNG

UPDATE. Ora 17:13

În cadrul briefingului după ședința Centrului Unic de Comandă, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a precizat că din cele 149 de cazuri noi, doar unul este de import, restul fiind cu transmitere locală.

Cazurile au fost confirmate în urma procesării a 568 de probe. Precizăm că în prezent, 29 de persoane au decedat din cauza infecției, iar 56 de persoane s-au însănătoșit.

Ministerul Sănătății a precizar că astăzi, au fost depistate alte 40 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-5, asistenţi medicali-19, felceri-1, farmaciști-1, personal auxiliar-14.  Până la ziua de azi, au fost confirmate 390 cazuri de infectare a personalului medical.

De astăzi, este funcțional Centrul de triaj COVID-19. Echipele de medici realizează trierea persoanelor suspecte, prelevează   probele pentru testare, iar apoi persoanele  confirmate cu COVID-19, în dependență de starea de sănătate,  sunt referite către spitalele strategice sau tratament la domiciliu.

UPDATE. Ora 16:00

Ministerul Finanțelor va aloca din Fondul de Intervenție al Guvernului 5,864 milioane lei pentru procurarea combinezoanelor de protecție, precum și pentru acordarea indemnizațiilor unice persoanelor angajate în sistemul medical care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă, în perioada 08-31 martie 2020. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat astăzi de Guvern.

Mijloacele financiare vor fi alocate autorităților publice precum: Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Consiliul Municipal Chișinău și Consiliul Raional Hîncești pentru achiziționarea a 51428 combinezoane de protecție, precum și acordarea indemnizațiilor unice în valoare de 16 mii lei pentru 29 de beneficiari din 8 instituții medico-sanitare publice și o instituție bugetară, care au contractat infecția COVID-19 la locul de muncă.

UPDATE. Ora 15:30

Guvernul a prelungit până pe 15 mai interdicția de export a măştilor, mănușilor medicale și a dezinfectanţilor medicali. Decizia anterioară a Executivului stabilea interdicția până pe 15 aprilie. „Având în vedere că infecția COVID-19 continuă să se răspândească în Republica Moldova, fiind atestată majorarea numărului de persoane infectate, se prelungește interdicția de export a măștilor, mănușilor și deinfectanților medicali până pe 15 mai”, se arată în decizia Guvernului.

UPDATE. Ora 14:50

În regiunea transnistreană au fost confirmate alte opt cazuri de infectare cu COVID-19, anunță presa locală. Trei persoane sunt din Tiraspol. Este vorba despre două femei, de 36 și, respectiv, 61 de ani și un bărbat în vârstă de 49 de ani. De asemenea, au fost confirmate două persoane din raionul Slobozia – un bărbat de 57 de ani și o femeie de 72 de ani și alte trei persoane din Rîbnița. Cea mai tânără pacientă are 17 ani.

UPDATE. Ora 13:45

Focul sfânt va fi adus de la Ierusalim, sâmbătă, 18 aprilie 2020, şi va fi distribuit delegaţiilor eparhiilor din cadrul Mitropoliei noastre la Aeroportul Internaţional Chișinău, care ulterior va fi repartizat prin protopopiate fiecărei parohii. Astăzi, președintele Igor Dodon a spus că persoanele care vor merge după Focul Haric nuvor ieși din avion, deci nu vor fi supuse carantinei. „Delegațiile rămân în avion, reprezentantul ambasadei îl aduce la avion, iar delegația îl ia și decolează”, a spus președintele.

De notat că Mitropolia a precizat că marcarea sărbătorii Paștile Blajinilor se va amâna pentru datele de 6, 7 și 8 iunie 2020, în ajunul Duminicii Pogorârii Duhului Sfânt.

UPDATE. Ora 12:50

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a anunțat că pentru perioada 13-18 aprilie au fost aprobate următoarele zboruri charter de repatriere:

Roma – Chișinău

Amsterdam – Chișinău

Veneția – Chișinău

Paris – Chișinău

Londra – Chișinău

Berlin – Chișinău

Cetățenii pot să se înscrie pe listele de așteptare pentru cursele aeriene de repatriere, accesând link-ul corespunzător pentru fiecare stat pe paginile internet ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova. Informații suplimentare pot fi găsite AICI.

Totodată, ministeru a precizat că urmare a măsurilor restrictive de călătorie impuse de alte state în vederea combaterii răspândirii COVID19, misiunile diplomatice ale Republicii Moldova au efectuat 94 de misiuni de repatriere – 29 pe cale aeriană și 65 pe cale terestră. În total până în prezent au fost repatriați 8061 cetățeni ai Republicii Moldova.

UPDATE. Ora 11:55

Astfel, potrivit deciziei CSE, în perioada stării de urgenţă persoanele înregistrate cu statut de şomer la una dintre subdiviziunile teritoriale de ocupare a forţei de muncă, inclusiv cele revenite de peste hotare, vor beneficia lunar, de la data solicitării, de ajutor de şomaj în cuantum de 2775 de lei.

Pe durata stării de urgenţă, începând cu luna aprilie 2020, venitul lunar minim garantat constituie 1300 de lei, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă.

Începând cu luna aprilie 2020, cuantumul venitului lunar minim garantat pentru fiecare copil va constitui 75%, inclusiv pentru luna în care se ridică starea de urgenţă.

Persoanele, care şi-au pierdut locul de muncă drept consecinţă a stării de urgenţă, la înregistrarea cu statut de şomer la subdiviziunea teritorială pentru ocuparea forţei de muncă şi solicitarea ajutorului de şomaj nu sunt obligate să se asigure în mod individual în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală.

Pentru agenţii economici care şi-au sistat total sau parţial activitatea în perioada stării de urgență, termenul de prezentare a dărilor de seamă fiscale şi de achitare a obligaţiilor fiscale aferente taxelor locale pentru primul trimestru al anului 2020 se prelungeşte până la 25 iulie 2020.

Patentele valabile în perioada stării de urgenţă se suspendă pe perioada acesteia. Termenul ce cuprinde perioada de suspendare se restabileşte şi se prelungeşte ulterior la cererea titularului de patentă.

UPDATE. Ora 11;30

De aproape șase ani de zile, după decesul soțului, Alexandra Chiaburu locuiește singură într-un apartament din capitală. Copiii sunt stabiliți în Portugalia, de unde a revenit și ea la 14 martie 2020. Odată ajunsă în țară, femeii i s-a spus să se autoizoleze la domiciliu pentru 14 zile pentru a evita respândirea noului coronavirus. Deși nu avea produse alimentare în casă, pensionara afirmă că a ascultat smerită recomandările autorităților. „Aveam oleacă de moare, înmuiam pâinea în moare și mâncam”, mărturisește, plângând, pensionara.

La 30 martie însă pe numele Alexandrei a fost întocmit un proces contravențional în baza art. 76al Codului Contravențional. În document scrie că aceasta „a încălcat regimul de carantină, ieșind la magazin” la data de 24 martie 2020. Pensionara neagă însă și afirmă că ar fi ieșit din apartament o singură dată, când a dus gunoiul în scara blocului. Femeia crede că atunci, unul dintre vecini, cu care ar fi avut anterior un conflict, ar fi sesizat poliția. Întreaga istorie poate fi citită AICI.

UPDATE. Ora. 11:10

„Prima ambulanță a ajuns la Centrul COVID de la Moldexpo care a fost deschis astăzi”, a anunțat primarul de Chișinău Ion Ceban. Potrivit informațiilor oferite de specialiști, pacienții ajunși la centrul de triere vor fi testați, iar după primirea rezultatului în funcție de starea de sănătate pe care o manifestă vor fi transferați în spitalele strategice.

„Între timp pacientul se va afla în centrul de triere unde au fost create toate condițiile necesare”, afirmă edolul.

UPDATE. Ora.10:50

Igor Dodon a confirmat că șeful Poliției de Frontieră Corneliu Groza s-a infectat cu noul coronavirus.„ Generalul Corneliu Groza, conducătorul Poliției de Frontieră a fost testat pozitiv”, a menționat președintele. Oficialul a precizat că toate persoanele „din preajma lui Corneliu Groza” au fost testate.

UPDATE.Ora 10:00

Viorica Dumbrăveanu a precizat că din cele 1289 de cazuri de COVID-19, 119 sunt de import, altele 1170 sunt prin transmitere locală. Până acum au fost realizate 6271 de teste. Totodată, până acum au fost tratate în total 56 de persoane/ Șase au fost externate pe parcursul zilei de ieri.

UPDATE. Ora 9:30

Ajutorul umanitar acordat de autoritățile chineze include chipamente de protecție personală, costume medicale de protecție, mănuși chirurgicale, butoșei (bahile), consumabile.

Ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale Viorica Dumbrăveanu, a precizat că lotul de trei tone de echipamente va fi depozitat la Spitalul „Emilian Coțaga”, de unde chiar astăzi urmează să fie distribuit în instituțiile medico-sanitare din întreaga țară.

Ea a mai spus că pe data de 15 aprilie, Republica Moldova mai așteaptă un lot de 40-45 de tone de echipamente, consumabile, utilaje și teste, care va fi adus din China.

Ora 9:15

49 de pacienți de la Spitalul Clinic de Psihiatrie din Chișinău care s-au aflat în contact cu personalul medical și bolnavii infectați au fost testați/ Din fericire, testele au arătat rezultat negativ. De asemenea, Avocatul Poporului a fost informat despre faptul că în prezent în carantină la domiciliu se află 124 de persoane. Instituția este asigurată cu material biodistructiv și echipament de protecție.

Ombudsmanul a precizat că va monitoriza în continuare starea de lucruri de la Spitalului Clinic de Psihiatrie din Chișinău și rămâne în așteptarea informațiilor despre situația epidemiologică din cadrul Spitalele de psihiatrie Bălți și Orhei.

De notat că numărul total al angajaților din sistemul medical confirmate pozitiv la COVID-19 ajunge la 348. Aceasta după ce ieri au fost confirmate alte 31 de cazuri noi în rândul angajaților din sistem. Bilanțul total al cazurilor confirmate de COVID-19 în țara noastră a urcat până la ziua de astăzi la 1 289.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.