„Pro Moldova” cere PG să-l tragă la răspundere pe Dodon pentru implicare în activitatea Curții Constituționale

by D M
Distribuiti mai departe...

Grupul parlamentar „Pro Moldova” cere Procuraturii Generale tragerea la răspunderea contravențională a Președintelui Republicii Moldova pentru imixtiunea în activitatea Curții Constituționale, utilizând din nou drept pretext, pentru abuzuri și încălcări, starea de urgență din țară, transmite un comunicat al „Pro Moldova”.

„Această acțiune este o sfidare gravă a prevederilor art. 137 din Constituție, art. 13 din Legea cu privire la Curtea Constituțională și art. 8 din Codul jurisdicției constituționale. Este inadmisbil ca vreun demnitar să admită astfel de ingerință ilegală. Astfel de acțiuni ilegale din partea celui mai înalt demnitar al statului nu doar că este un exemplu de sfidare a legii pentru toți ceilalți ci este un pericol pentru statul de drept și supremația legii”, a declarat Sergiu Sârbu.

Sesizarea către Procuratură a fost făcută după declarațiile Președintelui Igor Dodon, care recunoaște public că a cerut explicații Președintelui Curții Constituționale, iar acesta i-ar fi raportat cine și cum a votat pentru suspendarea acțiunii legii nr.56 pe care Guvernul și-a asumat răspunderea.

Amintim că, președintele Curții Constituționale, Vladimir Țurcan, a încălcat legea atunci când l-a informat pe Igor Dodon despre votul dat de magistrații Înaltei Curți privind suspendarea hotărârii pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. Totodată, șeful statului a încălcat prevederile legislației atunci când a cerut „explicații” de la Țurcan despre cele întâmplate la ședința din 9 aprilie.

Microsoft Word Document nou

sursa: deschide.md


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.