Declarațiile de avere și interese personale vor fi depuse online

Anticoruptie.md
10/04/2020

Funcționarii publici vor depune, începând cu anul viitor, declarațiile de avere și interese personale doar în regim online. Ministerul Justiției a finalizat și a expediat Guvernului conceptul tehnic al sistemului informațional automatizat e-Integritate.

Potrivit documentului, sistemul e-integritate reprezintă o platformă destinată depunerii, arhivării, verificării şi analizării automate a declarațiilor de avere şi interese personale şi facilitării accesului electronic al persoanelor și instituțiilor interesate la informațiile de interes public.

Ministerul Justiției argumentează lansarea sistemului electronic de depunere a declarațiilor de avere și interese personale precum și de verificare a acestora prin „îmbunătățirea transparenței modalității de depunere a declarațiilor, precum și ușurarea procesului de completare, dar și de verificare efectuată de Autoritatea Națională de Integritate.

Ministerul Justiției susține că prezentarea declarațiilor de avere și interese personale pe suport de hârtie de către subiecții declarării și colectarea declarațiilor în cadrul organizațiilor publice în care aceștia activează nu mai reprezintă o realitate în contextul guvernării.

„Colectarea anuală aproximativ a o sută de mii de declarații de avere și interese personale pe suport de hârtie implică costuri înalte de digitalizare, depozitare, manipulare și întreținere anuală. Sistemul online de depunere a declarațiilor de avere și interese personale va reduce nivelul de efort al personalului ANI precum și cel al personalului autorităților publice privind colectarea declarațiilor, efort care poate fi utilizat pentru sarcini specifice legate de activitățile ANI și respectiv ale autorităților publice”, se arată în prefața la conceptul tehnic al sistemului informațional automatizat e-Integritate.

Conceptul tehnic e-Integritate prevede o soluție de depunere electronică a declarațiilor de avere și interese personale, dar și de verificare automatizată a declarațiilor depuse prin reutilizarea surselor de date externe din cadrul registrelor de stat relevante și de gestiune electronică a cazurilor de control al averilor, privind respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor.

Anticoruptie.md
10/04/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii