Platforma DA solicită permiterea vânzării produselor agricole și în centrele raionale

Platforma DA cosideră că autoritățile ar urma să permită comercializarea ambulantă a produselor agricole autohtone și în centrele raionale. Asta pentru a sprijini micii fermieri și pentru a-i ajuta să nu intre în faliment, ca urmare a crizei provocată de pandemia de Covid-19.

Foto: UNIMEDIA

„Propunerea Platformei DA a fost acceptată parțial: a fost permis comerțul stradal, în baza certificatelor de proveniență a produselor în mun. Chișinău și Bălți (cu respectarea tuturor normelor sanitare de protecție în situația epidemiologică de Covid-19).

Vom insista și în continuare asupra sprijinului continuu acordat micilor fermieri, pomicultori, agricultori și asupra extinderii dreptului de comerț stradal în toate centrele raionale”, se arată într-un comunicat al partidului Platforma DA.

Anterior, formațiunea a solicitat Guvernului să vină cu măsuri de sprijin pentru a nu permite falimentarea micilor fermieri, afectați drastic de restricțiile impuse în contextul luptei cu pandemia de Covid-19. Asta după ce toate piețele și-au sistat activitatea, iar agricultorii nu-și pot vinde legumele de sezon în magazinele mari, deoarece rețelele de retail refuză primirea și expunerea producției, afirma deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari.

Pe 8 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis să permită micilor fermieri să își vândă produsele în stradă, în locurile autorizate din mun. Chișinău și Bălți.

Totodată, printr-un pachet de legi, adoptate de către Guvern prin asumare de răspundere, s-au venit cu mai multe măsuri de susținere a activității de întreprinzător în perioada stării de urgență, printre care reducerea cotei TVA, de la 20 la 15 la sută, pentru sectorul HoReCa și scutirea de plată a deținătorilor de patentă, care şi-au sistat activitatea.


Pub