SONDAJ/ Ce cred moldovenii despre coronavirus, unde se simt în siguranță și cum se vor descurca

PE SCURT

26 la sută dintre moldoveni consideră că noul tip de coronavirus a apărut în China, în pieţele cu vânzări de peste și animale vii și tot atâția sunt de părere că virusul a fost elaborat într-un laborator militar. 83 % dintre cetățeni susțin că se simt mai în siguranţă în Moldova decât în multe alte locuri din lume, iar mai mult de jumătate consideră că măsurile luate de autorităţile Republicii Moldova pentru prevenirea răspândirii coronavirusului sunt potrivite.

Totodată, 61 la sută dintre moldoveni spun că vor fi afectați mult și foarte mult din punct de vedere economic de situaţia actuală provocată de coronavirus. Date în acest sens arată un sondaj pe tema percepției COVID-19 printre moldoveni, realizat de compania IMAS și care a fost prezentat astăzi publicului.

Precizăm că, în 2016, IMAS a realizat un sondaj la comanda Partidului Democrat, iar ulterior 39 de organizații ale societății civile au semnat o declarație în care și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu „formularea părtinitoare a întrebărilor”. Atunci, semnatarii au delarat că formularea întrebărilor a influențat opinia respondenților în ceea ce privește activitatea sectorului necomercial și, implicit, rezultatele sondajului. Compania a declinat acuzațiile și a spus că  a fost respectată tehnica de a aplica mai întâi întrebările mai generale, globale, iar apoi au fost adresate întrebări privind situații specifice.

PE LUNG

Cercetarea arată că, pe lângă sursa primară a infecției, părerea moldovenilor este împărțită și la capitolul cauzele răspândirii coronavirusului. 34 la sută spun că răspândirea virusului are loc din cauze strict medicale, iar 44% că răspândirea virusului este un act intenţionat, controlat de o putere politică/militară. 

La întrebarea„Cât de des aţi întâlnit în această perioadă știri false despre coronavirus?” 36 la sută din cetățenii noștri au răspuns că aproape în fiecare zi, iar 18% că cel puţin o dată pe săptămână. Știrile false, potrivit respondenților, au fost întâlnite cel mai des pe site-uri de știri (Internet) și rețelele de socializare.Totodată, 98 la sută din cei chestionați au spus că cunosc despre măsurile pe care trebuie să le ia pentru a se proteja de coronavirus. 87% au menționat spălatul pe mâini/dezinfecţia mâinilor, 50 despre autoizolare/carantină la domiciliu în cazul unor suspiciuni de boală. Doar 13% au spus însă despre evitarea atingerilor cu mâna în zona feţei și 7% despre sesizarea autorităţilor, a medicului de familie în cazul unor suspiciuni de boală

Legat de situaţia generată de epidemia de coronavirus, în Republica Moldova, 32 la sută din cei chestionați au spus că s-a acţionat la fel ca în alte ţări, 42% – că s-a acţionat mai bine ca în alte ţări, iar 18 % că s-a acţionat mai rău ca în alte ţări.  

Mai mult de jumătate dintre respondenți s-au arătat îngrijorați de faptul că acest virus s-ar putea răspândi masiv în ţara noastră. 35 la sută au spus că îi îngrijorează mult acest fapt, iar 47% – foarte mult.

La întrebarea „În ce măsură consideraţi că autorităţile Republicii Moldova fac tot ceea ce trebuie pentru a preveni răspândirea virusului la nivel naţional?” 43 la sută din cei chestionați au spus că în mare măsură, iar 11% în foarte mare măsură. 80 la sută dintre moldoveni consideră că este un lucru bun că Igor Dodon a declarat epidemia de coronavirus subiect de securitate naţională. 

Cât privește evoluţia evenimentelor în Republica Moldova, 22% dintre cei chestionați consideră că vor fi tot mai multe persoane infectate, iar sistemul medical nu va face faţă, 24%- că numărul de îmbolnăviri va crește, dar în proporţii la care sistemul medical poate face faţă. Totodată, 44 la sută au spus că bolnavii vor fi trataţi, iar răspândirea virusului va fi oprită în următoarele săptămâni/luni.

La întrebarea „Cât de mult sau puţin vă afectează din punct de vedere economic situaţia actuală provocată de coronavirus?”, 30 la sută dintre moldoveni au răspuns că mult, iar 31% că foarte mult.

Mai mult, întrebați cum cred că se vor descurca gospodăria lor. cu cheltuielile pentru mâncare dacă situaţia actuală se va prelungi,  39% din cei chestionați au spus că se vor descurca foarte greu/nu le va ajunge pentru strictul necesar, iar 42% că își vor permite strictul necesar de la o lună la alta.

La întrebarea „Dacă situaţia actuală se va prelungi, cum credeţi că se va descurca gospodăria dvs. cu cheltuielile pentru servicii comunale?” 43 au spus că se vor descurca foarte greu, iar  41% că se vor descurca greu de la o luna la alta.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 31 martie-8 aprilie pe un eșantion 1020 respondenți. Marja de eroare este  ±3.1%. 

Până astăzi în Republica Moldova au fost înregistrate 1174 cazuri de COVID-19, 50 de persoane s-au tratat, iar 28 de persoane au decedat. 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.